內地女尖沙咀問路:「痴腰腰喺邊?」 途人恥笑玩疊字懶可愛 真相其實係?

文: 羅志宏
2023.04.21

去旅行容易人生路不熟,少不免要在街上問路。近日就有一名網民分享在尖沙咀街頭被問路的爆笑經驗,表示在街上遇到一名內地旅客問路:「痴腰腰喺邊?」 ,頓令該位網民一頭霧水,心諗奇怪,以為對方玩疊字懶可愛。帖文一出後,不少網民都笑爆嘴,幫手剖析個中真相。

日前,有網民在FB專頁發帖,聲稱在尖沙咀街頭被問路,有一名內地女子無緣無故開口問他:「痴腰腰喺邊?」令他頓時大感奇怪,回答「痴腰就返酒店啦」。該網民就對於為何要連「痴鎮痛腰貼」都要問他而感到不明所以,更批評「喺度懶可愛玩疊字」,帖文一出就揭開爆笑真相。

不少網民留言「好笑」,紛紛幫手估「唔知係711定k11呢」、「唔睇留言都唔知係乜」、「以為佢話吃藥藥」、「諗極唔明」、「快點去吃藥藥啦」。有熟悉普通話的網友就解關謎團,直指這個奇怪問題其實是「痴腰腰即係7-11啊」,並解釋「一」的普通話發音有「yi」和「yao」,同樣都有「一」的意思,惟樓主理解成「痴腰腰」,造成一個爆笑體驗。

 

同場加映:【香港周圍遊】尖沙咀6大IG-able打卡位推介!希臘藍白小屋進駐九龍公園+香港文物探知館影相教學

 

圖片來源:FB@沙田之友、劇集截圖

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓