東張西望|女主持容羨媛疑當眾失言其實早有前科 被挖曾兜口兜面講一句說話令蔣家旻勁尷尬

文: 羅志宏
2023.05.10

TVB節目《東張西望》收視持續高企,探討民生、關心社會是節目組的宗旨,而一眾主持亦不時引起網民討論。早前,女主持容羨媛擔任廠景主持時,就在鏡頭前當眾問拍檔黃耀英「點解你結婚咁耐都冇生小朋友呢,其實係唔係你有問題啊?」言論引起網民熱議,認為主持失言行為令人尷尬。

與此同時,女主持容羨媛就被翻出做節目主持期間當眾失言其實早有前科,不少網民就曾批評主持表現不夠專業,言論不恰當。2022年底時值台慶劇《美麗戰場》熱播之時,蔣家旻一場被強姦的戲份成為劇情高潮位,該集播出後,容羨媛在《東張西望》裡訪問蔣家旻,講開場白時竟然超興奮吹捧:「全城熱睇蔣家旻兩分鐘強姦戲!」旁邊的蔣家旻被這樣介紹後顯得大為尷尬,面帶無奈表示:「其實被人強姦都唔係好好受。」

現年39歲的容羨媛(Fion),先後擔任《東張西望》廠景兼外景主持已超過10年時間,絕對是節目的老前輩。擁有傳理系碩士學位的容羨媛在加入無綫電視前,曾任職香港電台第二台及青年網上電台,及後2008年過檔至TVB,2012年加入《東張西望》節目組,至今一直主力主持工作。

 

 

同場加映:【著數慳家王】Living Plaza荔枝角店大減價開倉一律$6!記者直擊平掃美妝/家品/迪士尼精品

 

圖片來源:IG@容羨媛、節目截圖

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓