李佳芯重提6年前生卵巢腫瘤身體響警號 自揭當時病情:「每次起身都要撳住啲嘢...」

文: 羅志宏
2023.07.12

TVB健康資訊節目《身體最誠實》播映最後一集,女神主持之一的李佳芯(Ali)在最後的「Ali Says」環節,就重提2017年生卵巢腫瘤一事,Ali就直言:「有一晚收工返屋企瞓覺,瞓到半夜突然間腹部好痛,嗰種痛係扭住撕裂嗰種痛,我係從來都未試過咁,幾日之後去做身體檢查,醫生發現我個卵巢有個13cm乘7cm大嘅腫瘤。」

Ali指其實當時身體早已發生異樣,只是因自己工作太忙未有為意,她說:「嗰時之前我摸住肚時,都feel到凸起咗嘅,但因為工作忙,以為自己只係有小肚腩,就忽略咗冇留意。好彩個腫瘤係良性,醫生都即刻幫我排期做手術。」

Ali續指做完手術後頭一個星期連起床都有困難:「因為傷口有啲血水去未清,每次起身都要撳住啲嘢先起到床,所以我啲肌肉同筋骨都會痛。」Ali坦言經歷事件後深有體會:「原來曾經以為離自己好遠嘅事,霎眼間就會出現,所以我不斷提醒自己,要照顧好身體,咁先可以好好享受生活。」

 

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片 

 

圖片來源:節目截圖、TVB

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓