香港村屋街坊力推$17捕蚊神器!一星期捕獲近百隻蚊 極多屍體:成晚聽到拍拍聲

文: 黃樂恩
2024.05.29

每到夏天,又是蚊蟲肆虐的季節,相信不少人都會想盡方法消滅蚊蟲。最近有網民在社交平台上發文,指自己家裡經常有蚊蟲出現,於是嘗試在淘寶買入一款$17的「捕蚊神器」,短短一星期已經捕獲過百隻蚊,滅蚊效果顯著,即入內文睇睇啦!

近日有網友在Facebook群組「淘寶開心share」發文分享,由於她住在村屋、家中經常都會有蚊蟲出沒,於是抱著嘗試心態從淘寶購入一款滅蚊燈。一開始樓主也笑指是「善良蚊燈,頭一星期一隻蚊都未殺過」,幸好後來客服教導她正確的用法,並提醒她要關掉室內所有燈才會有效果。沒想到短短一星期,樓主發現滅蚊燈已成功捕獲接近百隻蚊,大讚「呢款蚊燈真心好用」,滅蚊效果顯著,直呼「睇到真係呆咗!」

帖文一出即引起網民熱論,有曾經用過的網民都大讚好用,「我之前都跟谷友買左呢款,都係捉左好多呀」、「我都有用善良蚊燈,係幾勁」、「一定要晚上全屋無燈光先最有效!」。不過亦有網民認為該蚊燈效果一般,「真係得咩,我之前都買左(咗),1隻蚊都捉唔到,仲諗住掉左(咗)佢」、「屋企冇光至係重點,有小小光冇用就唔關事了」、「兩三年前已買過相似的,一隻蚊也捉唔到。」

除了滅蚊燈,過去群組中亦有不少人推介滅蚊方法,有位同樣住在村屋的網友分享在淘寶買入的$65充電式電蚊拍,指該款電蚊拍可以發出紫外光吸引蚊蟲,「充住電企係度,成晚聽到拍拍聲」,大讚滅蚊效果顯著,「今年買到最好既電蚊拍,以為唔洗追蚊拍」,非常推薦多蚊的家庭使用。留言區更有不少網民指入手了同款「電蚊拍」,直言非常有效「呢個好用,任何角度都可以」、「電過小強,烏蠅,冇爆喎,全屍,好乾身」、「我都係用呢支」。

來源:FB@淘寶開心shareFB@淘寶開心share

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【請您去】海洋公園水上樂園💦!

↓ 立即登記 送雙人門票↓

↓ 立即登記  送雙人門票↓

↓【夏日密密賞☀️】體驗最「Cheeful」夏日😍↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓