開卷|Patrick Sir林溥來含淚自爆創業曾遭好友背叛 開教育中心被撬人一度眼濕濕

文: 羅志宏
2023.08.14

J2台節目《開卷》由林溥來(Patrick Sir)、何泳芍(Honey)、布樂文JB、伍韻婷及涂毓麟(Oscar)主持,今晚(14日)播出的最新一集講到「暗黑辦公室生存法則」,教大家如何以非一般手法在辦公室及商業世界生存,而Patrick Sir就罕有在鏡頭前分享了當年創業曾遭好友背叛,含淚自爆:「佢撬走我啲人」。

講到「暗黑辦公室生存法則」,Patrick Sir就不但語重心長指:「朋友係好容易妒忌你」,語畢即憶述當年如何遭最好朋友出賣,說時更疑似眼泛淚光,Patrick Sir說:「 我以前有個教育中心,我有個非常好嘅朋友,佢真係翹起我。我記得係我邀請佢加入,佢當時冇嘢做,但我邀請完佢之後,佢走去撬我啲學生,帶埋啲人走,係我最Friend嘅朋友。」

 

Patrick Sir續指當看到「妒忌論」時,當下更有猶如刀割的心痛感:「後尾我知佢係妒忌,因為佢覺得好多人鍾意Patrick Sir,明明我喺背後做咗好多功夫,令到補習學校有多啲生意。」並透露當時因有小人介入加鹽加醋,令朋友更覺不甘心。

人生經驗豐富的Patrick Sir,又分享了如何提防「精人出口,笨人出手」困境:「公司有啲人對個制度有啲不滿,佢就會向我講,然後想借我把口去講。」 說畢更分享了自身的抵死獨門提防大法!

當四位主持討論「學會讓人依靠你」法則時,先是Honey大表認同謂:「我同啱啱入行嘅朋友傾偈,例如你想有啲福利,但係你要去到一個位,啲人唔可以冇咗你,咁人哋先會就你」。Patrick Sir更將相關理論申延至兩性相處 :「我都成日同好多女人講,你做老婆想個老公唔出軌,你要令到佢冇咗你唔得。」

圖片來源:TVB


同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓