香港的哥接客最愛3大地點!6大原因鍾意接載呢1類人 最怕斯文XX網民咁樣睇

文: 溫藹紅
2023.08.21

香港坐的士不時會遇到拒載情況,令港人頗感無奈。最近有的士司機就大曝,自己最愛去3大地點接載乘客,並且大談接客心得,稱自己最喜歡接載1類人士,更列出6大原因,令的哥「越嚟越鐘意」遇上他們,又坦言最怕遇到「斯文XX」!

最近有的士司機於Facebook群組發文分享,指自己愈來愈喜歡接載「江湖人士」,意旨是「客客氣,江湖味甚濃既高級會員或頭目」,並非「啲最低級無禮貌既(嘅)死𡃁仔𡃁妹」。他解釋,這類人士均有6大共同特徵,因而愈來愈喜歡遇到他們。
香港的哥列6大特徵(原因):
1. 路線任你行,最緊要唔塞車最緊要快。
2. 落車一定有醒(小費)。
3. 好多都送朋友或女友回家,完全不計較條數(價錢)。
4. 唔鐘意慢車,越快越好。
5. 粗聲粗氣但對人好有禮貌。
6. 只要你聊到他們有興趣的話題,全程車都好奔放咁「喪鬧」,想停都停唔到。
 
他續指,自己愈來喜歡前往上海街、砵蘭街或佐敦尖咀一帶,嘗試碰運氣接載他們,認為「呢啲先係真性情真漢子,同對面海既金鐘上羅便臣道都要出單,又要找足,又要懷疑你行錯路既(嘅)高貴斯文敗類比,真係好大分別㗎」!
貼文引來網民留言討論,有部分同行司機表示曾有相似經歷,「尖東上車..傾到入上水,落車5舊($500)免找」、「搭的士就是金錢換時間,到達時間夠快自然有醒(水)啦」;不過有網民認為「江湖人士,都吾會搭的士啦」、「感覺被人用支搶指住去做生意」。大家又怎樣看呢?
 
▼網民留言▼
根據《道路交通(公共服務車輛)規例》,的士司機如無合理辯解,不得故意拒絕或忽略接受租用人的租用,不論該租用人的意圖是以明顯或默示方式表示的;拒絕或忽略駕駛該的士至租用人指示的任何地方。任何人如違反有關法例,一經定罪,可處罰款10,000元及監禁6個月。
 

資料來源:FB@的士司機資訊網 Taxi

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓