港人食片皮鴨變「起皮鴨」 上碟時皮肉全分離!事主震驚:第一次咁食

文: 溫藹紅
2023.08.24

食片皮鴨,外皮自然是精髓,但其實還有特別食法?最近有網民分享去餐廳食片皮鴨,竟然驚變「起皮鴨」,上碟時竟然皮肉分離,坦言「第一次咁樣食」,讓人相當驚訝,連網民都搞笑道是「片了皮的鴨」,但對餐廳做法感可惜認為「嘥咗隻鴨」!

最近有網民於Facebook群組「香港茶餐廳及美食關注組」發帖,分享自己食片皮鴨的驚奇體驗,並附上一張片皮鴨相片。從相片中可見,片皮鴨的外皮與鴨肉完全分離,後者仍然可以見到完整的鴨肉,並分別用兩隻碟盛裝,旁邊再附上一盤片皮鴨餅皮,以及一小碟配菜。連樓主更直言「第一次咁樣食片皮鴨」。

貼文引來大批網民留言,「咁可以避免你話佢偷咗兩隻髀」、更加有人形容,部分餐廳「抽水抽得好誇張」,不過亦都證明餐廳「名符其實冇偷鴨冇呃你」,鴨肉絕對份量十足;亦有網民打趣道「將D(啲)皮可不可以砌返上隻鴨到」。

至於味道方面,「甘樣其實吾好食,片皮鴨要有小小肉先正」、「嘥咗隻鴨」,有人直言如此做法是不知所謂,「皮肉分開上,鴨肉過熟柴皮乾」,直言尤鴨肉如「鴨乾」般。有網民對於餐廳名稱感好奇,不過樓主暫時未有透露,大家食片皮鴨不妨留意一下。

▼網民留言▼

資料及圖片來源:FB@香港茶餐廳及美食關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓