打工仔排公屋遙遙無期 心思思想搬深圳!屋租連車費呢個數平到笑?

文: 黃樂恩
2023.09.07

房委會早前公布最新公屋平均輪候時間為5.3年,對於單身、非長者人士而言,公屋上樓更是難上加難!最近有打工仔在網上發文,表示自己以非長者1人身分申請公屋多年,但公屋上樓一直遙遙無期。最近他得知同事也在香港返工,但就在深圳以超抵價居住「1房1廳獨立廁所」,讓他心思思都想搬到深圳,並分析出深圳居住的3大優點,即入內文睇睇啦!

日前有打工仔在Facebook群組「公屋討論區」發文,指自己很早以前已經以1人身分申請公屋,但因為單身、非長者,公屋上樓是「遙遙無期」,所以只好繼續在香港努力生活。不過最近他發現同樣是單身的同事,現時在深圳北租樓居住,1房1廳連獨立廁所每月租金只需$2,500,該同事每天都會在西九龍站乘搭高鐵來回尖沙咀上班,過關連車程只需大約半小時,至於每月車費則為$3,600左右,換言之每月租屋連車費合計只需約$6,100, 相當吸引。

聽到同事的分享後,樓主「心思思」又想學同事搬到深圳居住,他認為在深圳租樓有3大好處,包括(租屋居住)好大,而且「飲食平」、「買嘢平」,但由於他對深圳不太熟識,因此目前仍在猶豫階段。貼文隨即引起熱議,網民反應兩極,有人贊同樓主想法,支持他搬到深圳居住,「其實都真係可以考慮下,好過住香港劏房。」 、「其實返大陸住啲複式單位都幾好 」、「我喺香港住同返工,搭車都一個鐘,宜家一個鐘真係返到大陸」。

不過亦有網友表示每天過關實在太舟車勞頓,在香港6,000幾已經可以租到好的套房,認為樓主毋須學同事搬到深圳居住,「每天過關很辛苦 太多人」、「6,000幾,1個人喺香港租的屋差唔多啦,何必舟車勞頓」、「日日來來回回以為好好玩咩?」、「有舊錢上去退休又唔同,如果要每朝一早迫過關番嚟開工,車程時間真係頂唔順」、「點解唔番埋大陸做野?」、「一封關又要搵東張西望喊」。

來源:FB@公屋討論區

同場加映:【今期Chill抵】

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓