召的士$120旺角去東涌 乘客備註呢句話...的士司機鬧爆:恐嚇喎

文: 黃樂恩
2023.09.16

相信不少人都會有試過電召的士,召車方便快捷之餘,又可以因應自身需要說明要求。不過最近就有的士司機分享指,見到有乘客要由旺角好景商業中心前往東涌逸東邨,卻要求車資鎖定在$120以內,並在備註上寫明「無意勿打(擾),否則問候全家」。該名司機看到後不禁留言鬧爆「串到呢,定食必X」,其後更把Call台圖片分享到網上,引來大批的士司機熱議。

早前有的士司機在 Facebook群組「的士司機資訊網 Taxi」發帖,並上傳Call台圖片,顯示有乘客想由旺角好景商業中心前往東涌逸東邨,對方在備註上表示「定食120(即希望車資鎖定在$120),無意勿打(擾),否則問候全家,先撩者賤,小心後果」。

該貼文隨即被廣傳,引來大批的士司機熱議,不少人認為涉事乘客的開價離譜且態度惡劣,鬧爆對方分明是「恐嚇喎」、想坐車定想撩交,並留言直指旺角去東涌路程約31公里,該段車程車資至少$250,「旺角入東涌120, 就黎抵過搭機鐵」、「見到佢咁寫除時百二蚊收唔到,仲可能連司機錢都無埋」、起碼250幾蚊

但亦有的士同行認為,即使開價離譜、有再多的無理要求,還是會有行家去接單,拖累其他同行的收入,「就算佢再串D,總有XXX會做」、點會無,乜野屎都有人接架~」、出120蚊咁豪?8兜野都有人接啦!」、「好過吉車入」。

來源:FB@的士司機資訊網 Taxi

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓