GUCCI手袋慘遭工人扔落洗衣機惹禍!洗爛最多賠$300事主勁嬲 網民反應兩極

文: 溫藹紅
2023.09.18

名牌手袋弄髒後已讓人心痛不已,若清理不果更被洗爛,相信更加「揼心口」。最近有網民分享,老婆的GUCCI手袋竟遭工人姐姐扔落洗衣機,最後慘遭洗爛,令事主勁嬲,惟僅可要求工人姐姐賠最多$300,最後更將手袋贈予對方,引來網民熱議,但反應兩極!

GUCCI手袋神清潔大法?有男網民於Facebook群組發帖,分享老婆因1個失誤,痛失心愛的名牌手袋經歷。他表示,老婆本想叫家中的工人姐姐「抹下」個名牌GUCCI手袋,豈料姐姐竟然將手袋放落洗衣機內清洗,結果整個手袋「洗到爛咗」,形容老婆激嬲,並附上2張已慘遭「機洗」的手袋相片。

該款手袋為GUCCI GG canvas Tote Hand Bag,款式頗有些時日,價位大約$2400港元。從相片中可見,手袋為帆布材質,上面繡滿GUCCI標誌印花圖案,但經洗滌後部分圖案明顯脫線,手袋在無法還原的情況下,老婆最終將其贈予工人姐姐。惟眼見老婆痛失手袋,他亦留言詢問「係咪姐姐整爛嘢最多賠$300」?

事件引來一眾網民關注,有網民就直言事主明知手袋貴重,不應交給工人姐姐處理,「我自己貴嘢唔會叫工人幫我洗」、「貴重物品應該要同佢講埋點樣洗,唔好當d姐姐咁叻」、「唔會俾姐姐處理,整壞叫佢賠又唔係,唔叫佢賠妳又好無奈」;亦有人分享類似遭遇,「我試過將自己條LV頸巾放喺床尾,佢無端端自己攞咗我條LV去洗,洗完出嚟成條報銷,一句sorry mum…最慘我無叫佢去洗」,對事主深感同情。

至於工人姐姐賠償方面,部分名牌手袋雖然價值不菲,但不少網民不建議扣$300,直言「工人你扣佢三佰元,你扣了,你也無乜好日子過」、「佢同你一齊住,清楚你生活習慣多過你自己,要整你有N咁多種方法報復,貴重野唯有自己小心啲」,都有人認為即使收取賠償,僅得$300「要嚟唔知做咩」,不如日後不要讓他們處理貴重品,或者事前向對方說明清楚物件受到損壞的後果。

根據香港勞工處《僱傭條例》,如因傭工犯錯或疏忽而引致僱主的物品或財物受到損壞或遺失,僱主可按值扣除工資作賠償,但每次以$300元為限。此外,在這些情況下扣除的工資總額,亦不得超過傭工在該工資期所得工資的四分之一。

資料及圖片來源:FB@聘請工人姐姐關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓