港男食飯因1件事被老闆話 驚覺窮人習慣難搣甩!網友列8大戒唔甩習慣窮人家庭習慣

文: 黃樂恩
2023.09.24

貧者越貧、富者越富,這些都是和習慣有關?曾有網友在討論區上發文,表示自己至今仍有兩個改不了的窮人習慣,並大嘆這些習慣已經嚴重影響社交和工作,「想改都改唔到,好易被人睇穿細個已經係窮人家庭出身」。該帖文引發網民共嗚,當中不少人亦列出常見的窮人習慣,更有網民分享「基層三大死罪齊曬」,即入內文睇睇啦!

有男網友曾在LIHKG討論區以「有D咩細個遺留的窮人習慣 成年之後都改唔到?」為題發帖,在文中分享兩個至今仍改不了的窮人習慣,當中包括:

1.唔肯請人食飯

樓主表示,母親從少就教他「唔好周圍請人食飯,覺得蝕底」,但成年後他才明白「有機會請人食飯」,原來也是一個非常好的機會,這樣可以促成生意或者建立關係。

2.見客應酬狼吞虎嚥

另一個窮人習慣就是在工作應酬飯局中,他表示「通常傾生意少不免係食高級中菜、Omakase果種。做Junior果陣成日大驚小怪,好似食自助餐咁」,直至後來老闆提醒「慢慢食」、「呢D成日有得食」,他才醒覺自己失禮於人前。

樓主直言這些習慣根深蒂固,已經是嚴重影響他的社交和工作,同時又大嘆「可能已經窮在DNA之中,想改都改唔到,好易被人睇穿細個已經係窮人家庭出身。」貼文一出引發許多網友共鳴,不少人認同樓主說法並留言分享自己的「窮人習慣」:

  1. 「搭的士望實個錶」
  2. 「夜晚知道去食自助餐,早餐午餐都唔食 」/「食放題食勁飽」
  3. 「食雪糕/乳酪一定要舔番個蓋底」
  4. 「一兩蚊都計住 寧願行路多過搭車」
  5. 「洗頭水用完加水」/「沐浴露就黎用完就加水」
  6. 「淨係買特價嘢,見到大大隻sales 就會埋去望下有信仰都唔肯奉獻」
  7. 「叫野之前都計住計住咁」
  8. 「底褲同底衫穿哂窿都照著唔肯揼」

不過亦有網民認為「窮人既眼界 改唔到的」、「成咗年都咁窮 唔使改」,並指出大多數窮人都不會「揀行業入行」、「投資/創業」以及「巴結富人」,直言這些幾乎是「基層三大死罪」。

來源:LIHKG 討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓