你好我的大夫|22歲區明妙素顏黑眼圈上陣演活吸毒少女 御用學生妹突破失禁演技好有層次

文: 羅志宏
2023.09.19

TVB劇集《你好,我的大夫》開播以來引起不少話題,最近的劇情就以飾演問題少女、吸毒者「麥寶」的區明妙(MiuMiu)贏盡好評。現年22歲區明妙(MiuMiu)繼早前在劇集《愛上我的衰神》內演技獲讚大有潛力後,躋身成為新一代「御用學生妹」,而今次她於劇中的失禁演技更是再有突破。

昨晚(18日)一集劇情講到,飾演吸毒少女麥寶的區明妙(MiuMiu)出場,她與中醫師Edgar(孔德賢飾)因咖啡淋花問題發生爭執,期間麥寶表現任性、亂發脾氣;不過當Edgar得知麥寶是求醫病人,即以醫師身份表達關心,並貼心地為因濫藥而陷失禁窘局的麥寶準備替換衣物,令麥寶大為感動…

 

為了演得傳神,MiuMiu坦言刻意素顏及化黑眼圈:「因為個角色係長期吸毒,所以我幾乎冇乜點化妝,有時仲會專登化啲黑眼圈,同埋化白個嘴唇。因為個角色比較早熟同自卑,監製有叫我唔好演得太精靈。」談到劇中與孔德賢有唔少對手戲,MiuMiu笑言:「今次係難得同年齡差唔會太大嘅partner合作,哈哈。」

 

【下一頁】你好我的大夫劇情|6-10集預告劇透!蔡思貝哭訴自己不是好中醫 與何廣沛關係終緩和

近年發展漸趨多元的MiuMiu,笑言希望可作更多不同嘗試:「類似斜槓族咁,可以有好多唔同嘅定位同身份。」並強調一直沒有停過拍劇:「可能係啲劇未有得播住,大家就覺得我少咗拍戲咁樣。」依然熱愛拍劇的MiuMiu,更指還有很多角色想嘗試:「好似小丑女嗰啲比較俏皮嘅殺手、打女,同比較型同cool嘅角色!同埋都好想試吓仙俠劇~」

【下一頁】你好我的大夫線上看|1-25集TVB全劇透!每集劇情預告即時更新

 

同場加映:【今期Chill抵】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓