的士司機大讚公屋客豪爽!同行支持:反而呢類客人扮大佬「水都唔多滴」?

文: 黃樂恩
2023.09.24

早前有的士司機網上發文分享自己接載「公屋客」的開心經歷,他表示當日車資原本是$67,沒想到對方直接給他$100,更表明毋需找續,換言之讓他多收了$33「貼士」。帖文隨即在網上引起關注,不少的士同行看到後均表示「公屋客」一向較豪爽,又指「半山客」大多是「沙漠梟雄,水都唔多滴」?

許多的士同行看到帖文後,紛紛留言指「公屋客」向來比「半山客」豪爽,大多都會給予小費,「公屋客時時收到超過10蚊貼士」、「呢的就係住半山同住公屋嘅分別,我都經常遇到呢的情況,公屋客好多都有比貼士,半山果的個個扮大佬,大部份都係沙漠梟雄,水都唔多滴」、「西九上面嗰堆所謂豪宅,坦白講,未曾收過多過兩蚊貼士」。

但亦有同行認為是否給予「貼士」,也要視乎的士服務質素,「其實只要以禮相待,真係大部份客人都好好的,不是有冇貼士問題,而係互相尊重」、「大家做好本份,有冇貼士隨缘。」、「做返自己啦,如果的士服務好就唔會俾人X到狗咁啦」。

來源:FB@的士司機資訊網 Taxi

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓