尖沙咀酒店自助餐食剩甜品大平賣?$6食到精緻蛋糕 芝士蛋糕/蘋果批都有!網民發現隱藏買法

文: 黃樂恩
2023.09.26

相信不少人去酒店自助餐都會食甜點,真材實料,精緻多樣,完全是視覺、味覺雙饗宴!最近就有網友分享自己用$45外賣價買到8件酒店級數蛋糕,平均每件不用$6就有交易。該帖文在網上引起熱論,不少網民以為「自助餐可外賣?」、「可以帶走?」沒想到真相原來是....

最近有網友在Facebook群組「香港茶餐廳及美食關注組」上載相片分享,指自己花了$45購買了一盒8件的酒店自助餐甜點。從上載的照片可見,甜點以白色外賣盒盛著,當中包括芝士蛋糕、蘋果批和檸檬慕絲蛋糕等都有,平均每件不用$6就食到,並大讚「味道唔錯,每款都有水準」。

該帖文引來大批網民熱論,不少人以為「自助餐可外賣?」、「可以帶走?」事後樓主解釋,稱這盒甜點是透過一款推廣環保飲食App內購買的「剩食盲盒」,而他選擇的「盲盒」是由尖沙咀一間酒店自助餐提供,「係佢自助餐剩返嘅甜品盲盒」、「係當日朝早就賣,完咗自助餐時段嘅半個鐘攞」、「app買,一日得幾個名額」。

不少網友看完後,大讚這種推廣環保飲食App,「好過完咗自助餐之後掉咗佢,希望多d酒店都可以做」、「見到有八件喎,唯起唔使$6一件,好抵食!」、「個apps幾好喎!又可以少啲浪費食物,又可以平啲買黎食」、「好抵,又可以唔浪費,呢個做法值得一讚」、「多謝推介,你唔講我真係唔知有呢樣嘢」、「呢個app好用,我試過幾次買麵包福袋,好抵,$30」。

來源:FB@香港茶餐廳及美食關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓