MIRROR成員Stanley捨不得停用亡母手機號碼 發訊息祝冥壽「知道你在另一邊過得好好」

文: 羅志宏
2023.09.26

MIRROR成員Stanley(邱士縉)今年母親節推出首支個人單曲〈來不及〉,以悼念於年初因病去世的母親,盡表孝心。今日(26日),Stanley在IG社交平台上貼出他保留亡母電話號碼的訊息截圖,見他捨不得停用媽媽的手機號碼,繼續發訊息給媽媽,並在媽媽冥壽之日祝她生日快樂。

Stanley今日(26日)在IG社交平台上貼出與亡母的訊息截圖,寫道:「Happy Birthday Mum,知道你在另一邊過得好好,我都會努力過得好好,I love you。」Stanley的媽媽在今年年初因病過身,讓他留下了一個遺憾,Stanley數月前推出個人單曲時曾透露:「佢冇睇過我演唱會,所以我好想有一首歌可以喺日後演唱會唱俾佢聽,因為有呢個Idea,就即刻問花姐,花姐話:『好呀!梗係冇問題啦!梗係要出!』」這就成就了Stanley首次推出自己的個人單曲〈來不及〉。

歌曲的MV更特別加入一些Stanley與母親的回憶片段,Stanley在拍攝過程中一度泣不成聲,令人痛惜。Stanley也坦言自己的心聲:「我對媽媽嘅愛冇盡頭,會好叻仔去做成績俾佢睇。」

Stanley曾剖白與媽媽的回憶,說:「我係屋邨仔,以前打籃球,媽媽喺屋企嗌落籃球場:食飯喇,細佬!我成日覺得好尷尬,叫佢唔好咁嗌我,全部人都望住我,我怕醜,後來進化到落嚟籃球場拉開閘門叫我食飯,一樣咁大聲,然後到最後變成Send Msg俾我。呢啲係我同佢好記得嘅一啲回憶...」

被問到給媽媽的最後話語,Stanley表示:「好多媽咪嘅心願都係小朋友開心就得,在於子女就會想媽咪見到自己成功嘅一面,媽咪離世呢件事對我最大領悟,就係要好好珍惜所有嘢、所有Moment。佢臨過身前嗰段時間,都仲係好擔心我呢樣嗰樣,但我應承佢會努力,會照顧我個姪,會同哥哥繼續相親相愛,會有朝一日好叻仔喺台上拎獎可以多謝佢。呢個係我會好努力去做嘅嘢,唔係佢嘅心願,佢心願只要我開心、健康就OK,但作為兒子,我好希望佢會Proud of 有我呢個仔。」

 

同場加映:【著數慳家王】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓