特快公屋|港女苦等8年獲派大單位+近地鐵站收樓狂喜 做足功課免心急1招上樓

文: 溫藹紅
2023.10.04

公屋輪候時間長,特快公屋亦是另類選擇。最近有港人分享公屋上樓喜悅,稱等足8年最終獲派黃大仙特快公屋,單位面積380呎,兼鄰近地鐵站、街市等相當方便,更自爆排公屋期間已經做足功課,全靠1招最終接收單位,成功上車安居樂業。

最近有港女於Facebook群組「公屋討論區」發帖分享,自己久等8年時間,最終成功獲派位於黃大仙靚地段的公屋單位。她表示,由於輪候的為特快公屋,揀樓前已經做足功課,挑選了認為合適的10多個單位,直至揀樓當日,竟然獲派自己的第一志願竹園南邨單位,直言「好似上天安排嘅一樣」,表示相當感恩。
 
港女獲派4至5人單位 景觀開揚近地鐵站+街市商埸
 
從相片中可見,公屋單位寬敞,廚房空間十足,並且配置舊式公屋獨有的超大騎樓,窗外沒有樓宇遮擋,可以遠眺城景,相當不錯。樓主指出,其獲派的是4至5人單位,面積380呎,「收到信去睇樓景觀開揚,環境配套十分好,一行上去就係街市商埸,行幾百米就係黃大仙地鐵站」,每月租金約$2,410。
 
貼文隨即吸引大批網民留言,大讚樓主的公屋單位四正,高層開陽兼座向南面,露台可方便晾衫,又大又通爽,形容「無得輸」。不過,特快公屋部分單位曾涉及不愉快事件,甚或為外界俗稱的「凶宅」,是房屋署基於公屋需求殷切,每年都會推出「特快公屋編配計劃」作為「上樓捷徑」,協助輪候公屋人士更快上樓。因此,對於樓主接收特快公屋,不少網民均好奇如何「做功課」揀樓,兼成功派獲不錯單位。
 
 
揀選心儀單位前實地考察 揀樓日免煩惱可做決定
 
樓主指出,上樓之前會慢慢揀選自己心儀的不同單位,接下來再去實地考察,她於揀樓前一天更「逐個單位去視察環境」,「度下座向同睇下有啲乜嘢鄰居,然後再篩選」。她續指:「每一年房署都會寄信問你申唔申請特快, 如果你申請佢咪會畀個擇樓號碼你囉, 嗰個揀樓號碼就係根據你個排公屋編號嚟定次序, 即係你等得越耐你擇樓號碼會越前」,而自己今次的特快公屋單位為「自然身故」,待取得收樓信後,便按照屋邨辦事處提供的日期時間領取鎖匙,上樓視察單位環境。
 

至於單位被編配為「特快公屋」原因不一,有網民亦分享獲派特快公屋的上樓經驗,「揀出10幾個單位去了10個8個邨,最後一日見到一個漏網之魚,只係同對面屋有爭執搬走的」,而單位屬高層望內園景,和諧式5至6人單位,揀樓日便馬上決定接受,至今安居樂業4年有多;亦有網民指,公屋派樓紙會說明是否問題單位,如是會寫明不接受不計一次,直至辦理手續時,辦事處主任亦會解釋單位問題,同樣給予14日予申請者考慮。

資料及圖片來源:FB@公屋討論區 - 香港facebook群組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓