好人好事!窮港男執到藏$7700現金銀包 極力掙扎最後咁做:如釋重負

文: 黃樂恩
2023.10.15

在街上發現別人遺失的銀包,這時候有多少人會路不拾遺?最近有港男在網上發文指,在街上見到一個內有$7,763現金的銀包,他表示自己當時銀行戶口「都係得咁上下」,但掙扎了一晚後還是決定要原封不動交到警署,並在網上發文幫忙尋找失主。港男此舉獲網民大讚,「樓主好人有好報,希望失主見到!」、「欣賞你掙扎後戰勝左」。

日前有網友於Facebook群組「香港失物報失及認領群組」發帖,提到自己最近拾獲一個銀包,打開後發現裡面有一本銀行存摺,以及多張$500鈔票放在銀包的不同格內,現金共$7,763。樓主表示,由於自己戶口當時也所餘無幾,這筆意外之財對他來說非常吸引,「其實我銀行戶口都係得咁上下」,但經過一晚內心掙扎後,最終他還是決定把銀包交至警署,「已交觀塘警署報案室,內有現金七千幾,老實講我掙扎咗成晚」,其後更拍下報案時的財物記錄在網上尋找失主,引來網友熱議。

樓主路不拾遺之舉獲網民大讚,不少人紛紛留言表示「樓主好人有好報,希望失主見到!」、「你做得好岩(啱),呢筆錢唔係橫財,萬一係救命錢 / 開飯錢,人地就慘啦」、「9成人會掙扎但唔會講(比著我都係咁話),更加欣賞你掙扎後戰勝左」、「品格高貴」、「可能失主比你更需要,做得好」、「最緊要問心無愧」。

當中亦有網民安慰樓,「三個月後冇人認領,就係正言順係屬於嚟嘅 好人有好報」、「唔使掙扎啦,三個月後冇人認領就係你㗎啦」、「唔使掙扎,唔係屬於自己嘅嘢,袋咗落袋,第日都一定會跌返出嚟,仲一定會跌突」。而樓主亦有留言回覆,指自己交還失物後感到如釋重負,更因今次事件獲得群組「最常發言的成員」徽章,「呢件事最大得著除咗放低心理壓力之外,就係一嘢跳到6千幾分成為群組第一top contributor」。

來源:FB@香港失物報失及認領群組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓