香港超市天價香蕉$99一梳?網民超悔恨:人生中最貴嘅香蕉 1樣嘢揭背後原因…

文: 溫藹紅
2023.10.12

香蕉都要$99?最近有網民於一間香港超市購買一梳新鮮香蕉,埋單時未有為意,回家後才發現香蕉索價$99, 直言買了「人生中最貴嘅香蕉」,深感悔恨。一梳香蕉售價近百頗不合理,再細看標籤貼紙,終揭貴價原因。

香蕉賣得再貴一般售數十元不等,然而最近有超市就出現「擺烏龍」事件。有網民於Facebook群組「AEON Stores 關注組」發帖,分享自己於超市花「天價」買來香蕉的經歷,稱當時「掛住傾公司野,買左抽人生中最貴既香蕉」,附上一張相片。

從相片所見,該梳香蕉為數不多,但肉眼可見最少有4根,面上貼有一張價錢標籤貼紙,標價「$99.00」,相當之貴!不過再仔細望真一點,該標籤貼為「日本香印提子禮盒」,因此並非香蕉的價格,惟樓主已經付款,回家才驚覺真相,頗感無奈。

貼文惹來不少網民留意,並笑言是否有人購買「香印」,卻換走「香蕉」貼紙至收銀處付款;都有網民認為「係咪打錯價錢」、「可能員工太忙貼錯左,應該無心嘅」。大部分網民就支持樓主去超市退錢換貨,認為「不是你的錯」、「有單據可以攞返錢嘅」,實在大懵!

資料及圖片來源:FB@AEON Stores 關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!