深水埗大排檔結業在即!長發麵家大排長龍食客堅持苦等 網民嘲:執笠先嚟食

文: 溫藹紅
2023.10.17

深水埗長發麵家結業在即!屹立深水埗的鐵皮大排檔「長發麵家」有逾65年歷史,早前預告將營業至下月底結業。臨別秋波,大批食客不捨,日前蜂擁至店外排隊支持,人龍排至街尾相當誇張,反惹來不少網民嘲笑「香港人真係好鍾意排隊」!

屹立於深水埗的「長發麵家」,至今已有逾65年歷史,以鐵皮大排檔形式營業,惟早前獲食環署和發展商通知,該地須被收回作規劃發展,預告將營業至今年11月底,令不少港人大嘆可惜。長發麵家結業在即,近日有網民就拍下店舖人頭湧湧一幕,不少人親臨排隊等候入座,把握機會品嚐逾半世紀的手工味道。

長發麵家自1958年開業,由馬氏三兄弟繼承父業打理,主打地道港式魚蛋麵、豉油撈麵等,更加大賣每日新鮮手打魚蛋、墨魚丸,受不少街坊歡迎。從相中所見,日前(16日)店外大排長龍,隊伍排至街頭對出,非常誇張;至於店內位置淺窄仍高朋滿座,引來網民討論。

有不少網民表示對「排長龍」甚為不解,認為「平時無去啲人,執笠就有人去」、「香港人最叻就係開咗幾十年唔去食,係都要鍾意排長龍先會去食」,直言「香港人真係好鍾意排隊」;有平日不時光顧的網民就覺得,該店雖有傳統麵檔味道,但「水準只係普通」,不會特意排隊去食。然而,都有部分支持者覺得小店「真心高質,高質就不貴」,並指「我唔係想食你煮既麵,我係想見你(店家)最後一面」!

長發麵家 地址

地址:深水埗耀東街14號地下
營業時間:10:30 - 02:30
電話:2777 2400

資料及圖片來源:FB@香港茶餐廳及美食關注組

長發麵家位於深水埗大排檔位置,地址是深水埗耀東街...詳情瀏覽內文。

長發麵家結業預計將於2023年11月...詳情瀏覽內文。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓