麥玲玲幫員工俾首期買樓上車!出錢請去旅行!仲做1件事好感動....

文: 黃樂恩
2023.10.17

相信唔少打工仔都會想搵到一份好工作,人工高、福利好、準時收工!早前麥玲玲師傅在主持節目《玲玲友情報》中,透露了旗下風水公司的員工福利,除了會全費包公司旅行、為員工家人介紹醫生,而且仲試過幫員工畀首期置業?即入內文睇睇啦!

TVB清談節目《玲玲友情報》找來麥玲玲師傅、J2女神黃紫恩(Jojo)、陳欣茵(Yan Yan)、蔡景行(行仔)主持,今個星期三(18日)最新一集主題是「返工唔係咁樣返」,還請來請來「職場女王」張慧敏(Son姐)擔任嘉賓。

今集除了提到不少公司的奇怪文化,節目中討論到最好的公司福利,有人提議是「M到有假放」、「可以帶寵物返工」或者「從來唔使OT」。但講到福利世一非麥玲玲的風水公司莫屬,最重量級一項,是會為員工提供買樓首期。麥玲玲認為能解決員工最焦慮的事,對方自然會用心工作,「早年我有個staff話想買樓,我話咁啦,幫你畀首期,跟住你慢慢供啦。因為成日見佢搬嚟搬去,會牽動做嘢情緒。」而且麥玲玲就連員工家人都照顧到,會主動為他們介紹醫生,非常貼心。

除了福利好,原來麥玲玲亦是位非常識做的老闆,但凡公司的旅行團等活動,她從來都只會出錢不會「出人」,「日日見仲見唔夠,畀錢搞掂就畀錢啦,係怕同事唔自在,去旅行都要照顧住老細。」

來源:節目截圖、TVB

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓