司機薄酬急尋被偷走的士 因1事被同行嘲諷:少架的士少個競爭

文: 黃樂恩
2023.10.17

唔見電話、銀包聽得多,但大家又有無試過唔見車?最近有的士司機在網上貼出尋車啟事,指同行有一輛紅色的士被偷走,如尋獲願付上薄酬,並附上一間車行名字、聯絡人姓名及電話。帖文一出,隨即在網上引起熱論,有熱心同行幫忙找車,但亦有不少人質疑事主做法,「真係車行管理人唔會咁登,會直接報警立刻搵番」、「咁薄酬點解要幫?」

日前(14日)有的士司機於Facebook群組「的士司機資訊網 Taxi」上發帖,提及有一輛紅色市區的士被人偷走,車身有電訊盈科的廣告貼紙,如尋獲願付上薄酬,其後樓主貼出1張尋車啟事,「各隊友請幫手 TSXXXX市區的士被偷走,如尋獲薄酬,XX車行」。其後樓主在留言區補充,指自己並非是失主本人,對失竊車輛的資料並不清楚,「相片資料來源未有提及過,我都係盡下人事幫佢轉發」。

帖文在網上引起熱論,有熱心的士同行看到帖文後,紛紛留言詢問「邊款紅的型號?金豐4定5座?定還是小露寶?」、「有沒有相?齋文字好難叫人揾得到」,不過也有部分網民不理解事主為何不去報警求助,「真係車行管理人唔會咁登,會直接報警立刻搵番」、「報警啦。唔報警係到宣傳乜。一報全香港咁多人巡邏。唔洗一陣就搵到啦」。

亦有同行認為是事主為慳錢「唔裝GPS嘅後果」,並表示「上個假牌 換走貼紙 無得跟」、「貼紙都唔換 換牌就走」、薄酬?笑鬼死人,少架的士少個競爭」、「咁薄酬點解要幫?」、「偷咗嚟義載 幫你哋改變形象,你哋喺香港排名數一數二」。

來源:FB@的士司機資訊網 Taxi

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓