羅密歐與祝英台|陳茵媺減肥10磅紥胸抖唔到氣女扮男裝 一人分飾兩角挑戰剷青髮型新形象

文: 羅志宏
2023.10.25

TVB台慶劇開播第二周,劇情揭開陳茵媺其實是女扮男裝,更一人分飾兩角。為了演好男角「祝英喬」,陳茵媺更應監製要求紮胸上陣,不惜收起豐滿好身材,甚至挑戰剷青髮型新形象;至於女角「祝英台」,陳茵媺的髮型則相對女性化和溫柔得多。

闊別視壇九年的陳茵媺為了打響復出頭炮,今次除了要一人分飾性格截然不同的孿生兄妹—智勇雙重祝英喬及善良單純祝英台外,更要史無前例應付大量開槍及動作場面。而為迎接前所未有新挑戰,陳茵媺早於劇集開拍前一年已秘密練兵,學習跆拳道練習踢腿及增強柔軟度之餘,更落力操gym鍛鍊體能,加上為期三個月的專業動作特訓,非常認真。

陳茵媺的角色造型亦是花盡心思,據知單是髮型已花了不少時間及心機,皆因為配合動作場口,相關髮型在不能借助假髮的前提下,要做到同時適合切換為男裝及女裝,難度頗高。在種種限制及考量下,監製於開劇前一、兩天落實以剷青解決問題,紮起來是男裝祝英喬、放下來是女兒身祝英台。

陳茵媺笑指當得悉要剷青後不無擔心,幸好最終效果有型又自然:「個造型好出,望住鏡入面嘅自己,都覺得真係似男人。」自認完美主義的陳茵媺,為令角色更有說服力,除減肥10磅讓自己更上鏡,又應監製要求刻意壓低聲線及紮胸女扮男裝上陣:「紮咗胸真係抖唔到氣,加埋我好多動作場口,個能量消耗好大。」

久未拍劇的陳茵媺,透露復工初期壓力爆煲:「都有成十年(實為九年)冇拍劇,好多嘢要真正埋番位再熟絡番要一段時間,壓力好大。我記得第一日已經拍咗十幾場,之後連續四、五日都係十場十場咁拍,好似發緊夢咁,啲燈照住自己時,連講對白都好緊張,我未試過咁緊張嘅。我記得第一日最尾二嗰場仲要喊,我心諗Oh My God,我九年冇拍戲,但第一日就有喊戲…嗰時我瞓又瞓唔到、食又食唔到,好似失戀咁。」

 

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓