生肉從天降?公屋住戶經常扔生肉落街!港女控訴好浪費:呢嚿要30幾蚊

文: 黃樂恩
2023.10.28

香港不時都會傳出高處扔垃圾廚餘,但最近有公屋住戶就連生肉都扔落街?早前有筲箕灣街坊網上苦訴,指愛東邨有缺德住戶經常扔生肉落街,豬肉、雞髀肉都有,讓她不禁怒斥該住戶「係咪有病?」事件引發網友熱論,有人認為扔肉落街太浪費,也有網友推測該住戶是否想「毒狗」或是餵老鼠.....

有女網民在本周二(24日)在Facebook群組「筲箕灣西灣河關注組」發文並上載2張相片,表示愛東邨愛寶樓附近經常有住戶扔生肉落街,「唔知愛寶樓邊家邊住(戶)成日飛啲生肉落街,係咪有病?」從相片中可見,有2塊生肉被扔到馬路及行人路旁,一張是約半塊磚頭大的豬肉,另一張看起來是雞髀肉。

不少網友看到帖文後,認為扔肉住戶的行為不單止是浪費食物,這樣做更有可能引來老鼠、曱甴和白鴿覓食,「唔怪得愛東(邨)咁多老鼠」、「唔洗錢買?」、「浪費!」、「錢多」、「呢舊嘢(至少)要30蚊」。不過也有網友笑稱是「飛機肉」,建議筲箕灣街坊可以「長期企(喺)度執,唔駛去深圳買平肉」。另外亦有網友認為扔肉住戶的行為舉止相當不尋常,並質疑被扔的生肉是否「加左料」,「會唔會有毒,想毒死啲狗?」、「可能唔係豬肉係人X」、「人肉?」、「唔會係人肉啩」。

根據房屋署資料顯示,為保障公共屋邨的環境衞生,妥善執行屋邨的管理工作,於2003年推出「屋邨清潔扣分制」(後易名為屋邨管理扣分制),涵蓋28項不當行為,違規者將按其行為的嚴重性被扣3、5、7或15分,若涉及「高空拋擲破壞環境衞生的物件」的個案會被扣7分;「高空拋擲可造成危險或人身傷害的物件」的個案則會被扣15分。如公屋/中轉屋住戶在兩年內被扣除的分數累計達16分,其租約/暫准證將被終止。

來源:FB@筲箕灣西灣河關注組房屋署

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓