男友網購$700蛋糕慘中伏 史迪仔造型大崩壞!網友爆笑:中咗輻射?

文: 黃樂恩
2023.10.30

近年Instagram上出現了不少賣各式甜品蛋糕的網店,蛋糕款式多之餘,又可以打造一個獨一無二的蛋糕,但不時都會傳出貨不對辦的情況。早前有港女分享在一間在IG擁有過萬粉絲蛋糕網店的中伏事件,指男友原本訂了一個史迪仔蛋糕送給她,收到的蛋糕卻讓她大失所望,不單止造型大崩壞,就連蛋糕味道亦同樣讓她失望,事後港女在網上公開事件,引發網民熱烈討論。

日前有網友以匿名發帖,在Facebook群組「香港蛋糕關注組」分享網購蛋糕中伏事件,指男友原本訂製了一個史迪仔造型蛋糕,送給給她拍照打卡,沒想到收到後卻讓她非常失望,「一收到個蛋糕,真係好失望,仲要成$700一個」,並上傳了多張蛋糕不同角度的照片。

從照片可見,蛋糕上畫有10月份月曆,並在25日畫上一個愛心,月曆上方有一隻疑似用奶油擠出來的史迪仔,從旁邊看好像疊起幾層肥肉,造型相當滑稽!事主表示該款蛋糕要價$700,讓她不禁直批「咁樣就交貨俾人 過唔過意得去?仲要Instagram過萬個follower」。本以為只是蛋糕造型上崩壞,事主沒想到就連蛋糕味道亦同樣讓她失望,「諗住樣唔靚,個蛋糕都希望好味,但除左入面有啲開心果粒之外,成個蛋糕都無開心果味既」。

事件一出,隨即在網上引起熱論,不少網友看到後議論紛紛,「一pat野咁」、「咁嘅程度都好意思拎出嚟賣」、「隻史迪仔是否中咗輻射?」、「好醜樣」、「輻射版史迪仔」、「好切合Halloween主題」。當中有網友詢問事主蛋糕是否「溶左?」、「門市拎都溶?」、「熱溶左?」而事主亦有對此回覆,指店家原本來讓她翌日才取貨,但男友跟她還是想當日取貨,當時也只是遲了一個多小時取貨,照理說應該不會咁快融化,「佢本身叫我第2日拎,儲存費俾多$50但我地想即日拎番,俾左的士錢佢所以當日係遲左個零鐘拎並唔係隔左一日。(該IG店家)仲要串我地擺個零鐘,咩都融,正常都應該擺左係雪櫃,點會咁快融」。

另外也有不少網友留言安慰及送上生日祝福,「冇事嘅,中咗輻射姐!唔好唔開心啦,生日快樂」、「我見到呢個蛋糕,自信心返晒黎 but happy birthday」、「好慘,但樂觀諗,應該是暫時最難忘生日,笑下同x間店就算啦~唔好嬲」。

來源:香港蛋糕關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓