排公屋9年首派彩虹邨單位 港爸讚交通好+方便小朋友返學!網友7字急提醒

文: 黃樂恩
2023.11.09

苦候公屋多年,望穿秋水終於成功「上樓」,卻遇上舊樓拆卸重建?早前有港爸在社交平台上分享喜訊,以三人家庭排公屋近9年,近日首派獲派彩虹邨的250呎單位,月租$1,562,興奮道「唔洗再捱貴租」。一眾網友看到該帖文後,除了紛紛送上祝賀,更有不少人提醒港爸「裝修唔好太揼本」、「求其裝修下住著等」,皆因近日盛傳彩虹邨將分期清拆重建,隨時「好快又可以調遷」?

有港爸於Facebook群組「公屋討論區」分享喜訊,指其一家三口輪候公屋接近9年,終在上月獲首派彩虹邨紫微樓,單位面積約250多呎,月租只需$1,562,並於下週一去「攞鎖匙」。他在文中提到彩虹邨雖然舊,但勝在交通方便生活機能佳,方便小朋友返學,不用再捱貴租,又表示自己「唔想再搏,好驚2,3派去順天順利」。

網友看見此帖文後,留言恭喜樓主獲派心儀單位畢業,並大讚彩虹邨是好地方,位置上佳、交通便利,而且舊式公屋間隔較新樓實用好住,選擇該處絕對是最明智的選擇,「恭喜晒!系舊左啲!點都叫做屋吖!重點交通超方便」、「樓主明智 彩虹都唔要既人真心交智商稅」、「恭喜你呀,舊反而大啲,交通方便」、「近港鐵站,巴士站已經贏哂!帖主唔怕舊就得」、「彩虹真係唔駛諗 幾舊都要攞 但唔好低層就得 怕塞渠」、「舊式公屋啲呎數好好駛」、「係舊D,不過交通方便」。

彩虹邨擬宣佈重建!逾60年歷史 最快年底公佈分期清拆計劃

日前有傳媒報道指,傳房委會選定高樓齡的彩虹邨重建,該邨擬於年底將分期清拆重建,涉及11座樓宇,共7,400伙單位受影響。有不少網友留意到相關新聞,紛紛留言提醒樓主「不用揼本大裝修」、「好快重建,求其裝修下住著等」、「之後會重建,裝修唔好太揼本」、「唔好大裝!啱啱今日新聞話將會規劃重建呀」、「政府公佈彩虹重建 你好彩」、「準備拆,不用裝修了」、「溫馨提示你唔使點裝修」、「好快又可以調遷 準備拆舊反而大啲,交通方便」。

來源:FB@公屋討論區 - 香港facebook群組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓