香港夜繽紛!元朗霸王雞餐廳回復舊時光景?非結業仍現人流街坊:超多人排隊希望維持下去

文: 溫藹紅
2023.11.17

元朗餐廳回復舊時光景?香港飲食業近期被指步入寒冬期,以致生意慘淡不時提早關店,不過最近有元朗街坊就表示,指區內餐廳最近已回復舊日人氣旺盛的光景,自己為了買晚餐不惜一同排隊等候,是難得一見並非結業,仍出現排隊人流的餐廳,引來網民關注。

最近有元朗街坊透過「食在元朗」發帖,指日前夜晚光顧元朗餐廳「過橋麵檔」,指店外「超多人等位」,形容餐廳猶如回復之前的光景,並附上多張元朗「過橋麵檔」的相片。其中一張相片所見,店門外站了不少顧客,驟看猶如正在排隊等位或在等外賣。

樓主表示,自己「做得太辛苦,咁呢兩日真係由早做到晚,除咗水,乜都冇食過,所以今晚要食得好, 連汽水雪糕都要買」,因而在店舖一口氣買了全隻霸王雞、炒飯、炸魷魚鬚等,亦附上霸王雞等美食相片,引來網民討論。

近期網上不時可以見到結業餐廳大排長龍,雖然「過橋麵檔」人龍未至於如此誇張,但是較記者3個月以前所見,該店人流確實有所增長。有街坊直言,「佢隻雞好食呀」希望有關景象可以維持下去,「佢老細對衞生都出品仲有啲要求,不過價錢已經加到好貴」;有網民認為店舖餐牌「越嚟越貴」、「味道又差咗,分量又少咗好多」,但仍然有不少忠實食客前往光顧。

過橋麵檔 詳情

地址:元朗建德街25號大福中心地下1號舖
地址:元朗大坡頭徑2-12號華盛樓地下A號舖

資料及圖片來源:FB@食在元朗

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓