葵涌茶餐廳26蚊「良心飯」 每日5款飯餐?網友大讚超平民價:10年前都食唔到呢個價

文: 黃樂恩
2023.11.17

午餐連熱飲唔駛$30就食到?有港男在網上發文分享,指葵涌青山公路附近有茶餐廳推出「良心飯」 ,只需$26就可以食到咖哩牛腩飯、芙蓉蛋飯,款式天天不同,而且隨餐附送一杯熱飲,相當抵食!帖文一出,隨即引來網民熱議,不少人都大讚「超平民價」、「平過兩餸飯」!

最近有網友在Facebook群組「香港茶餐廳及美食關注組」中上載多張圖片,分享一間位於葵涌平價又抵食的茶餐廳,他在文中提到自己有一段時間未有到「銀座茶餐廳」用餐,日前(15日)光顧時竟然「食到最愛芙蓉蛋飯」,其後又在昨日(16日)第一次食栗子雞球飯。

從樓主上傳的圖片見到,該店的快餐共有5款,有枝竹火腩飯、花生豬手飯、咖哩牛腩飯、芙蓉煎蛋飯等等,菜色天天不同,每款只需$26就食到,堂食外賣同價,隨餐附送茶或咖啡;凍飲加$2;紅豆冰加$6;其他特飲及罐裝汽水加$3。除了快餐,該店還有早餐供應,無論是粉麵類、煎蛋加多士餐都有,價錢低至$21起就有交易,非常抵食。

帖文引來大批網民熱議,不少人大讚「平過兩餸飯」、「超平民價」、「而家仲有26蚊」、「出品同個價睇落好掂」、「26蚊而家早餐都唔得」,紛紛留言詢問該餐廳的位置詳情。而樓主亦有對此回覆,指該店位於葵涌青山公路附近,營業時間為早上8點半至下午2點半左右,並大讚該店是良心小店,「食左差不多10年,第一次食果陣係23蚊,果刻我都唔相信平到咁」、「咁既價錢真係第二度未必搵到,仲要堂食」。

亦有網民指 「個餐牌咁舊,睇埋啲價錢,以為20年前嘅餐牌」、「時光倒流二十年」、「26蚊 十年前都食唔到呢個價 有良心」,沒想到香港現在還有$26快餐連熱飲,絕對是難得一見!今次帖文更引來許多葵涌街坊留言,「呢間好食 啲野唔差 足料」、「真係平,靚,正 超抵食」、「佢一路都係平㗎啦!兩年前仲係24蚊」。

來源:FB@香港茶餐廳及美食關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【搶先送❗】Rollink可摺疊行李箱🧳!

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓