新聞女王|首播盤點六大必睇位佘詩曼主播Tone成網民焦點 激讚「你永遠可以相信佘詩曼的演技」

文: 羅志宏
2023.11.20

新聞女王開播|TVB台慶劇《新聞女王》,將由今晚(20日)起、逢周一至五晚八點半翡翠台播映,主要演員包括佘詩曼、馬國明、李施嬅、高海寧、王敏奕、何依婷等,首播第一集即掀「女王風」, 佘詩曼的主播Tone更成了網民模仿焦點,內地網民更激讚阿佘:「你永遠可以相信佘詩曼的演技」。

《新聞女王》必睇位除了佘詩曼、鮮明的角色人設、貼地又刺激的辦公室實況與鬥爭、充滿哲理的金句外,第五大必睇位是認真製作的大型場面。以開首的巴士翻側意外為例,原來幕後團隊單是開會研究巴士翻側角度,以及走訪拍攝地點計算攝影器材擺位及設定拍攝路線等事前準備,也花了2個星期時間,實際拍攝則花了4日半,足見製作認真。

總監製鍾澍佳(人稱佳導)受訪時分享拍攝細節,除了動用接近400名台前幕後精英,亦出動了7部攝影機包括航拍:「幕後大概有100個,有負責美術同電腦特技嘅、仲有飛車特技等,臨演有成二、三百位。巴士意外剩係拍冧車同救人都拍咗三日,另外加埋車入面發生嘅嘢同埋巴士喺出面未翻之前嘅行使情況就拍咗兩日度。」

佳導亦細述了拍攝時的特技細節:「汽車特技同事都話佢試過翻巴士,翻嘅時候用咗少少氣爆原理,以強烈嘅氣流將架車彈起,呢度每個細節嘅設計都要好準確,當然亦有危險性,所以幫手撳氣爆嘅特技同事,正式拍嗰刻都有問可唔可戴頭盔,我當然話可以啦。」

最後一個必睇位,是劇中的不同CP配搭,除了有圍繞男女感情關係的CP,包括阿佘與譚俊彥撲朔迷離的關係,馬國明與新聞小花的曖昧角力,李施嬅與高鈞賢的不平等愛情關係外,還有不少同樣令人深刻的CP配搭,除了鬥過你死我活的阿佘馬明配,還有李施嬅配搭王敏奕的「求真CP」、高海寧配搭何依婷的「各出奇謀CP」、以及鄧智堅配搭龔慈恩的「老謀深算CP」等;配搭新鮮之餘,不同CP還有不同的火花,令劇情追看性再多了一個角度。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓