公屋單位驚現SOS求救訊號 網民猶豫點做好?街坊淡定咁解讀

文: 溫藹紅
2023.12.15

最近有網民發現,將軍澳某個公屋單位窗口位置,驚現多個疑似「SOS」的求救訊號,樓主猶豫是否應該向該單位人士提供協助。不過,有居於附近的街坊似乎就相當淡定,並指應該如此解讀「SOS」 符號!

近日有網民透過社交平台群組發帖,指途經將軍澳公屋建明邨明星樓時,發現2樓一個單位的窗戶位置外,掛上多個疑似「SOS」緊急求救訊號,指「諗緊好唔好又去多事睇下幫唔幫到手好」?

從相中可見,該單位向外掛上一把寫上疑似「SOS」字樣的雨傘,以及在晾衫架掛上2個以手工製作的「SOS」,雖然未能確定想表達的內容,但驟看相當顯眼。

有網民認為,該符號未必是「SOS」字樣,反而頗似「505」、「202」等單位號碼,但覺得「咁掛法一係真係想人幫,一係精神有問題,兩樣都應該報警」。不過,對於附近街坊而言,似乎就見怪不怪,有街坊表示該字樣已擺放了一段時間,「之前已經同保安反映過,已經幾年係咁」。

▼網民咁講▼

資料及圖片來源:FB@將軍澳主場

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓