人生大難題?父母承諾肯結婚就出錢助買樓!不婚男猶豫:好唔好為樓結婚?

文: 黃樂恩
2023.12.15

買樓上車,相信是不少港人的夢想!最近就有港男在網上以「不婚主義者,但如果我結婚屋企人話比錢我買樓…」為題發帖,詢問其他網友「我好唔好為左有層樓而結婚」?帖文引發熱論,但大多數網友都一致認為樓主不應結婚,直言「就算你肯為層樓去結婚,你女友都唔肯制嘅啦!」

該港男日前透過香港討論區發帖,主題是「不婚主義者,但如果我結婚屋企人話比錢我買樓…」,他在文中提到自己是不婚主義者,早與女友有共識不會結婚,但近日家人一直追問幾時結婚,並表示「如果我結婚就話比錢我買樓」。樓主聽到後有點心動,「老實講 要我買樓真係有d吃力,呢個條件真係幾吸引」,於是網上發帖詢問其他網友「我好唔好為左有層樓而結婚」?

帖文一出,大部分網友都認為樓主不應結婚,「為層樓結婚」、「又唔係外人比錢你買樓結婚」、「應該要供既?」當中更有人指出「你同你女友都好有共識唔結婚嘅啦!就算你肯為層樓去結婚,你女友都唔肯制嘅啦!唔係咩!」

但也有網友認為結婚只是多了一張紙,並表示樓主與女友不想結婚也許只是不想生BB,建議他不妨先跟女友討論一下,「婚後可以一切如舊,各有各happy」,另有網友笑稱「先結後離」、「先結後離得一半」。

來源:香港討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓