港人提議茶餐廳賣兩餸飯搶客?遭網友恥笑低IQ:基本常識喇

文: 黃樂恩
2023.12.30

每當提起「窮人恩物」,相信大家都會第一時間想起遍布港九新界的「兩餸飯店」,選擇多且價錢親民!而早前就有港人在社Facebook群組「香港茶餐廳及美食關注組」上,發帖詢問「點解兩餸飯做到$30-$40,茶餐廳又唔得呢?」引發大批網友熱議,即入內文睇睇啦!

相關帖文引發網友熱烈討論,但不少人卻紛紛取笑樓主的無知,「樓主呢條問題好低IQ喎」、「呢啲都攞黎問?基本常識喇!」不過亦有網友解釋道,指兩餸飯店的舖位面積較少,加上與茶餐廳的經營方式不同,無論是在租金、食物原材料、人手管理、洗碗清潔方面的成本也相對較低,「舖細租平,平過茶餐廳」、「唔做堂食淨做外賣,慳好多」、「一鑊熟 vs 逐碟炒」、「不用請洗碗杯碟」、「堂食成本空間、執枱、洗碗,最重要唔洗翻枱」。

來源:FB@香港茶餐廳及美食關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓