單身港人排公屋問點樣申請大單位?網友建議要咁做:要幾大有幾大

文: 黃樂恩
2024.01.10

對唔少單身、非長者人士來說,公屋上樓本來就不容易,要求獲派大單位更是難上加難的事!不過,早前就有人以匿名方式在社交平台上發文,稱自己現在以一人身分申請公屋,想詢問其他網民「點樣可以申請公屋大單位?」帖文引發網友熱議,不少人認為樓主的想法簡直是異想天開,直言「住得公屋都係好彩啦,仲想要乜要乜,咁多要求點解唔買私樓」。

此帖子一發佈後,隨即引來網友熱烈討論,當中有不少人反問樓主「一人單位你想有幾大」,並表示有獲派公屋已經好好彩,「仲想要乜要乜,咁多要求點解唔買私樓」、「自己買幾大就幾大」、「買咪得,要幾大有幾大」。

不過,也有熱心網友解答樓主疑問,並在帖文下方留言,「除非你中風、年紀大、很多長期病和坐電動輪椅,才有機會編配大的公屋單位」、「娶妻,生十件,一定大」、「傷殘、坐輪椅,係會特別配大少少單位」。另外亦有人建議樓主可到天橋底或是到灣仔海濱長廊「瞓街」,「地方夠晒大」、「一個被子就可以躺著訓了」、「隨便訓」,並笑稱道「呢個仲快,唔使申請添」。

來源:FB@公屋討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓