工人姐姐同時借4間財仔唔肯認 港媽慘遭追數!炒人要賠錢感無奈

文: 黃樂恩
2024.01.11

家中工人姐姐欠「財仔」,僱主應該點算好?本周三(10日)有港媽在Facebook群組「聘請工人姐姐關注組」發文慘呻,指家中外傭聲稱幫朋友向4間財務公司借錢,又用護照做抵押借了$5000,前後合共借取過萬元,讓港媽感到無奈又生氣,並在網上發文詢問其他網友「你地會點做?係未即炒?」

該名港媽在社交平台上發文表示,稱外傭姐姐已到家裡工作1年半,目前還剩下半年合約,但對方的工作表現一向不好,「請佢時乜都話識,但嚟到原來係一張白紙」,而且其個人衛生意識非常差。不過,由於聘請新的外傭費時費力,所以港媽對外傭的所作所為只好忍得就忍,「請過個又要洗一舊錢,仲要唔一定好過佢,心諗博唔過」。

直到半個月前,港媽發現不斷有陌生人致電家中指明要找外傭,隨後更收到多封財務信,「連續3日有人打電話嚟屋企搵佢,我話無呢個人,打錯 。跟住就收到財務信,收完一間又一間」。當時港媽已察覺不對勁,便馬上詢問外傭是否向「財仔」借錢,但對方卻堅決否認。

一開始港媽也不以為然,沒想到財務公司卻變本加厲,「每日比人玩電話,打嚟唔出聲,收線又響,實在好困擾」。這時候外傭才承認自己有向「財仔」借錢,「護照拎左去抵押借咗$5000」,並向港媽解釋是「幫朋友借」,她聽到後感到無奈又生氣,不禁在文中大呻「大佬呀!幫朋友借唔好用我地址電話吖!」

隨後港媽補充道,指外傭除了用護照做抵押,又分別在另外4間「財仔」借了近萬元,「第一間$2559,第二間$3300,第三間$2193,第四間$1640」,她直言「根本佢份人工無可能還到,你話點還?還邊間?」並在網上發文詢問其他網友「你地會點做?係未即炒?炒佢要賠,一個月比佢條氣唔順」。

事件引來大批網民關注,不少人對港媽情況深表同情,直指外傭在短時間借了那麼多錢,分明是存心借錢不還,一致建議她不要心軟「立即炒」。同時也有網民提醒港媽要小心,指一些外傭會為了還債不擇手段,甚至做出偷竊、勒索等違法行為,「當人去到山窮水盡嘅時候,佢就開始會諗辦法點樣去得到更多錢」、「小心佢一時諗唔開係屋企自殺,或者帶小朋友去財務公司暫住等你哋帶錢贖人」、「聽聞有啲藥房仲會收日用品,漂白水洗潔精嗰啲,又咪係攞你屋企嗰啲出去賣」。

但亦有網民分享經驗,指出該名外傭借貸金額並不大,建議港媽不妨先觀察外傭的表現,若對方有持續還款,這樣就不用「即炒」兼賠償1個月代通知金,「佢地自己借錢我地管唔到的,好多都自己肯還錢的,不用理會了」、「你都忍咗咁耐,忍埋佢半年啦」、「睇吓你仲要唔要佢,如果要佢,每月出糧比佢後,叫佢7-11 還錢,有張收據比你睇」。

來源:FB@聘請工人姐姐關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓