莊思敏8億身家教慳錢!「榨乾榨淨」1招用到盡!網民:做咩搞到咁窮呀?

文: 梁穎心
2024.02.22

現年43歲的藝人莊思敏出身富貴,身為大馬拿督千家,身家估計約8億元,自己亦密密接Job搵真銀,拍劇兼直播帶貨,相當勤力。早前莊思敏拍片介紹自家山頂豪宅,大晒十幾個Hermes手袋,沒想到私下有慳家一面。

莊思敏近日在小紅書上載影片,分享如何以較便宜價格入手美妝用品,她指購買小樣品的價格較購買原裝划算。她指只要多買幾支迷你試用品,倒入樽就相當於原裝了。

她又教授獨門「用到盡」方法。她先將小小的試用樣品擠入原裝玻璃罐內,用力擠出樽內液體內,還會剪開樽身倒塞入樽蓋榨乾榜淨,確保不浪費絲毫。

有網民驚訝莊思敏如此節儉:「姐,你這麼有錢不需要這樣」、「做咩搞到自己咁窮呀阿敏」、「姐這麼有米還要省嗎?」,亦有人大讚有傳統美德。有網民質疑「其實正裝都唔囉,有必要咁嗎」,獲莊思敏霸氣回應「點解有得慳唔慳?」

來源:小紅書

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓