Mayanne小喇叭|陳自瑤談離婚對小朋友的影響 絕殺一句反駁好男人羅子溢

文: 羅志宏
2024.03.21

TVB清談節目《Mayanne小喇叭》由新鮮出爐的「最佳女主持」麥美恩(Mayanne)擔任主持,曾展望(GM)擔任助理主持,逢周四、五晚10點半翡翠台播映。今晚(21日)一集邀來《婚後事》主演羅子溢、陳自瑤(Yoyo)、賴慰玲和黎諾懿擔任嘉賓,四位大談拍攝花絮。其中談到父母離婚對小朋友的影響時,陳自瑤就用一句反駁了好男人羅子溢!

四人在節目中討論了大量情景題,當中包括男女對精神出軌及肉體出軌的不同看法,更延伸討論至劇中陳自瑤質問羅子溢「你同我上床嘅時候有冇諗起佢(第三者)」一幕,羅子溢搞笑引用網民回應:「使唔使開埋個腦畀你睇呀」,瞬即引發全場爆笑,黎諾懿更加入戰團與Yoyo和賴慰玲進行正反辯論。此時羅子溢跳脫地反問:「我問你,男仔見到靚女,望一望諗吓,女人望到靚仔會唔會又諗吓?」場面搞笑。

之後四人再探討到父母離婚對小朋友的影響,羅子溢大拋金句說:「呢個問題好值得思考,覺得如果預期諗辦法去解決,咁不如一開始就唔好錯,結得婚就要對婚姻有承諾,做得爸爸媽媽就要盡父母責任。」陳自瑤聞言回應:「唔係個個好似你咁㗎嘛!」

另外,講到劇中黎諾懿親身上陣露股一幕,黎諾懿大爆「神之籮柚」練成過程,他笑說:「我本身都真係咁fit,並冇特登去夾佢,我為咗呢場戲Keep住做深蹲!」黎諾懿更拋下豪語:「一係唔露,一露就應該去盡佢。」講到黎諾懿與賴慰玲的「鴛鴦戲水」場口,賴慰玲笑言該場戲自己的心理狀態是「由頭驚到落尾」,並透露上身真空上陣、下身只穿一條短褲打底,皆因熱水累事。

賴慰玲續透露說:「我纏咗好多膠紙,但我又話好驚凍,佢哋(工作人員)就幫我倒熱水落去,咁啲水咁熱啲膠紙咪溶咯,但又趕住喎,咁我咪就咁遮住(心口)咯。但因為我好驚走光,黎總就係咁幫我打泡遮住,佢拎住筲箕喺水底係咁chok啲泡出嚟!」搞鬼的黎諾懿即場重現當時動作,並笑言自己「連道具都撈得很好」。

 

 

 

同場加映:【香港周圍遊】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】Cetaphil舒特膚清爽無油保濕水感啫喱!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓