港男用連鎖快餐店「強化版紙匙羹」 邊食邊變型引熱議!網友笑爆嘴:要同隻匙羹鬥快

文: 黃樂恩
2024.04.07

由4月22日起,全港實施首階段管制即棄膠餐具,現時有很多連鎖快餐店已率先轉用紙製餐具!不過,近日就有食客在網上發文,怒斥紙製餐具質量參差,並上傳了幾張以「強化版紙匙羹」食麵的照片,紙匙羹邊食邊變型,實在難以使用!帖文一出,即引發網民熱烈討論,有人笑稱是「要同隻(匙羹)鬥快」,但亦有網民表示自己亦試過用該款「紙匙羹」,結果好正常,並沒有發生匙羹變型的狀況。

本周四(5),有人在Facebook群組「西環變幻時」上載了幾張照片,表示自己從某連鎖快餐店買外賣,當時他使用隨餐附送的「強化版紙匙羹」食麵,卻沒想到麵未食及一半,紙匙羹已經變型,讓他哭笑不得。從他上傳的照片可見,原本紙匙羹看起來非常正常,但食到一半時舀湯位置已經嚴重變形,看起來「溶溶爛爛」,實在難以使用。

帖文引發網民熱論,不少網友看後都大嚇一跳,紛紛留言表示「(紙匙羹)應該只可以食炒飯之類」、「紙匙食小汁嘅飯可以用到,熱湯類真係唔用得」,又建議事主不妨自備餐具,這樣就不用擔心匙羹會變型。有部分網民笑稱「匙羹都食得,幾環保」、「要同隻(匙羹)鬥快」。

不過,亦有網友表示自己有試過用該款「紙匙羹」,卻沒有發生事主狀況,於是留言詢問「你係咪浸左好耐?我用過冇乜野」、「吓,點解咁誇張?我上次食又好正常冇事喎」,並質疑事主是故意帶風向,「佢特登自己整爛條匙羹,配圖帶風向」、「正常唔會預知隻匙羹會變曬型」。

 

即棄塑膠管制|大快活4月22起停派餐具 外賣需加錢買餐具包!網民大讚呢款$2餐具好抵買?

來源:FB@西環變幻時

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓