葵廣開螺螄粉遭市民投訴 怒斥室內唔通風臭到想嘔:賣衫舖仲慘

文: 溫藹紅
2024.04.11

螺螄粉出名「臭氣沖天」,部分人聞到就忍不住要退避三舍。最近就有市民就在網上大投訴,怒斥葵涌廣場開設螺螄粉店,「X到令人想作嘔嘅螺屍粉」、「係咪黐X線㗎」,惹來不少網民共鳴,更指對附近賣衫店造成影響。

鹹魚青菜各有所好,螺螄粉的氣味未必人人能夠接受。有網民早前透過社交平台發帖,投訴有「掃街勝地」之稱的葵涌廣場內,開設售賣螺螄粉的餐廳,更難忍以粗口宣洩憤怒:「X!竟然喺葵廣呢啲室內地方開間咁X臭,X到令人想作嘔嘅螺屍粉!」

樓主表示,商場內開設螺螄粉,令市民在附近店舖買食物「都聞到嗰浸臭坑渠味」,直言「係咪黐X線㗎」,言詞間可見樓主相當激動,且難以接受。不過從相中所見,該店當時仍有數名食客幫襯,似乎頗受部分市民歡迎。

▼原帖▼

帖文隨即引來大批網民討論,其中不少網民表示認同,更指螺螄粉氣味濃烈,加上抽風系統一般,連帶影響附近及同層其他店舖,尤其是賣衫店。

▼網民留言:賣衫鋪多得佢唔少▼

另外有不少網民都留言指「真係好臭」、「最慘係勁快行過,陣味都會跟住你」。翻查資料,該螺螄粉店位於葵廣3樓,並已開業一段時間,有人就覺得「其實佢同榴連甜品店一樣,鍾意嘅人就話正囉,唔鍾意就想死」、「個人喜好,臭定香由個人來決定」。大家又覺得如何呢?

▼網民咁講▼

▼螺螄粉起源▼

資料及圖片來源:Facebook@青衣街坊吹水會、HKET圖片庫

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓