金像獎2024|黃子華票房第一失落影帝仍落落大方 談「失獎感受」自嘲新演員

文: 羅志宏
2024.04.15

《第42屆香港電影金像獎》圓滿結束,昨晚( 14日)在尖沙咀文化中心舉行頒獎典禮揭曉得獎名單,首度躋身影帝提名的黃子華憑着電影《毒舌大狀》於賽前成為「最佳男主角」獎項大熱人選,可惜最終鎩羽而歸,敗給梁朝偉。黃子華事後接受訪問繼續妙語連珠,發表「失獎感受」。

憑電影《毒舌大狀》首度叫糊影帝殊榮的黃子華,最終不敵強勁對手梁朝偉,失落「最佳男主角」獎項。不過,黃子華主演的《毒舌大狀》最終榮獲「最佳電影」,壓軸上台的時候更吐露一番得獎心聲,一度哽咽表示「牡丹雖好,需要有綠葉扶持,我哋演員只係綠葉,最重要係創作個人同導演,我見到佢哋每一個字、每一句,都同我哋法律顧問斟酌,去炒出嚟,由頭到尾我哋套戲一個獎都冇,我好想如果我當時攞到獎,如果今晚得唔到獎,會將呢個獎送畀你,但係而家更好結果出咗,多謝大家。」

返到後台時,黃子華接受傳媒提問就被問到飲恨首奪影帝時有否失望,黃子華就直言「講真,我係預咗冇,咁但係頭先我係好緊張,因為到我個陣已經差唔多最後,都仲係一個獎都攞唔到,我就真係好想攞啦個陣!」又謂如今奪得「最佳電影」是更好我結果,因為是代表著全體上下,並坦然好激動。

之後,黃子華又澄清其實自己6年前其實是廿年沒有拍過電影,這6年至今亦只是拍了4部電影,直言「其實我係新演員,拍嘅戲其實唔夠阿Dee多,唔夠佢哋任何一位多。」輕鬆自嘲是新演員,獲讚態度落落大方。

香港電影金像獎2024|第42屆香港電影金像獎完整得獎名單+紅地氈實況!(不斷更新)

 

同場加映:【著數慳家王】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓