逆天奇案2|馮盈盈崩潰爆喊明顯脫胎換骨「入行以嚟最多喊戲嘅一套」

文: 羅志宏
2024.04.16

TVB劇集《逆天奇案2》熱播中,昨晚(15日)一集,觀眾期待已久的「國民妖精」Ana(馮盈盈飾)終於登場。Ana上輯因自責令到森Sir(陳展鵬飾)與阿Wing(林夏薇飾)分手,遂遠走他方離開香港這個傷心地;後來在紐約與電腦奇才喬天祖(高鈞賢飾)邂逅並成為情侶。馮盈盈於昨晚一集喊戲連場,內心情緒相當複雜,崩潰戲的演繹足見下了不少苦功。

劇情發展到之後天祖(高鈞賢飾)因工作關係飛往香港並需停留一段長時間,Ana(馮盈盈飾)為了天祖終鼓起勇氣飛返香港。原打算勇敢面對過去的Ana,在蘭桂坊與森Sir(陳展鵬飾)巧遇一刻崩潰爆喊,令天祖大為擔心…Ana及後向天祖坦白往事,天祖不但未有介意,還決心幫Ana解開心結。

馮盈盈於透露拍攝這場喊戲前特意找泰臣「補鐘」:「事前我搵咗泰臣做我演戲老師,預先排練預演過後先正式拍攝,務求可以更加投入同掌握到劇中嘅感情戲。」講到拍攝當日蘭桂坊人多又熱鬧,會否影響入戲?馮盈盈說:「好在泰臣老師教咗我一啲投入角色世界嘅技巧,同埋我事先重溫咗《逆天》第一輯喺蘭桂坊拍攝嘅場面,加強咗我嘅回憶令到拍嘅時候更易入戲。」

講到劇中喊戲連場,馮盈盈坦言:「今次係我入行以嚟,拍過最多喊戲嘅一套劇,唔多唔少都會令到我喺拍攝過程中心情受影響。但我收工之後會搵方法調節自己嘅情緒走番出個角色,我參考咗一啲前輩建議,透過睇書、做運動、聽音樂嚟紓解壓力。」

至於飾演馮盈盈男友的高鈞賢演出同樣亮眼, 高鈞賢在劇中除了高大靚仔,又識煮飯做家務,對盈盈的愛更是體貼入微,名副其實100%暖男!高鈞賢近年不時飾演暖男角色,繼在《一舞傾城》飾演長情男俊駒、《新聞女王》飾演對未婚妻李施嬅無限包容的律師邵俊樂後,這次在《逆天2》飾演男友力Max的天祖,不但對著Ana溫柔無比、千依百順,為了令Ana回流香港後依然有「家的感覺」,除特意將家中所有擺設及物件「神還原」紐約愛巢,就連「景觀」問題亦以「牆上投影」予以解決,暖心及浪漫度爆燈!

連續三套劇大晒暖男面,高鈞賢絕對有潛力成為「新一代御用暖男」。提到二人於劇中Sweet爆CP感十足,馮盈盈笑言高鈞賢現實亦是百分百暖男:「第一次同Matthew合作,覺得佢好似一個大哥哥,好親切又好識得照顧身邊嘅每一個人,包括台前幕後所有工作人員,又會主動買零食嘢飲畀整個劇組,名副其實戲內戲外都係暖男!」

今晚(16日)一集將上演重頭戲,Ana將與阿Wing見面剖白心聲兼道歉,Ana更會再度哭成淚人!講到這場重頭戲,盈盈受訪時說:「呢場我同薇薇真情剖白嘅重頭戲,係將我哋兩個角色心結解開嘅契機,所以我哋拍攝前都好認真看待,事前特意溝通咗好多次,一齊傾點樣演繹出來效果會比較好。」盈盈續指很喜歡這場戲,她說:「因為呢場戲,唔單止畀Ana可以講出抑壓喺心底好耐嘅說話,更加令到阿Wing對過去釋懷,放下以前一切重新出發,帶出了愛人必先自愛呢個訊息。」

同場加映:【著數慳家王】最新影片

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】Cetaphil舒特膚清爽無油保濕水感啫喱!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓