逆天奇案2|前港姐季軍梁小冰相隔26年再拍無綫劇 老妝超驚喜代入角色激減16磅

文: 羅志宏
2024.04.17

TVB劇集《逆天奇案2》昨晚(16日)一集,相隔26年再拍無綫劇的梁小冰終於登場。劇情講述升職在即的莫Sir(李國麟飾)帶隊執行任務期間,在廟街重遇變得落泊又蒼老的「舊情人」阿蘭(梁小冰飾)。今次1990年港姐季軍梁小冰相隔26年再拍無綫劇,更以驚喜老妝代入角色,激減16磅極大犧牲!

最新劇情講原來莫Sir當年曾擔任臥底,並於潛伏期間認識黑幫頭目侯世秋(彭廸安飾)妹妹侯淑娟,更不自禁對淑娟情愫暗生;之後莫Sir因受上司威逼,無奈下利用淑娟對自己的感情套取情報,雖成功瓦解黑幫,卻同時毀了淑娟一生;自暴自棄的淑娟最終因犯事在外地受了30年牢獄之災,重獲新生後改名阿蘭並於廟街擺檔,可惜卻受到其他檔主及黑幫欺凌,原本已萬分自責的莫Sir見狀更覺心痛,遂喬裝前往與阿娟見面,可惜卻搞出另一大頭佛…

 

 

梁小冰在劇中飾演的阿蘭因歷盡不幸,令樣子看上去比真實年紀大很多,40多歲的年紀不但已滿頭白髮,同時亦滿面皺紋,比起現實中已年屆54歲的靚靚小冰樣子更要老一截,令網民大嘆造型有驚喜!小冰受訪時亦坦言自己之所以一口答應監製邀請演出,全因角度夠晒高難度。

 

 

梁小冰透露:「唔經唔覺都主演咗50幾部作品,作為演員梗係想所有角色都演吓,呢個角色好有挑戰性,大家都會諗我會演CEO 高層呢啲角色,呢個角色無論遭遇同造型都夠晒估唔到。」小冰續指今次拍攝最開心是重遇多年老友:「監製、導演、攝影師同造型師全部起碼識咗30年,我覺得呢個團隊超晒班!」

談到老妝上妝過程,梁小冰笑言不足半小時便完成:「化靚妝就要個半鐘,化醜妝只需半個鐘,因為化妝師好犀利,佢哋擺咗半打架生喺枱,一嚟就不停係咁噴,之後再逐條逐條將頭髮畫白,最緊要係夠大刀闊斧。」

梁小冰續指由於監製想於劇集播出前盡量保密「老妝」造型,故小冰為了配合保密也花了不少心力:「好似我化咗妝後有好多演員要求合照,我都要諗好多原因去拒絕,因為唔想曝光個妝,造型一曝咗光就會令到觀眾冇晒驚喜。」梁小冰又笑言是次拍劇有不少難忘事:「喺廟街嗰度拍攝,因為又要搬嘢又盛,係熱到由頭濕到落腳,同埋嗰度棵樹啲雀屎係不斷跌落嚟!」

梁小冰又大爆為了角色刻意減磅:「我喺2023年1月最高峰(體重)係132磅,其實我本身都想減肥嘅,點知家豪哥同志江打電話嚟邀請我,令我更加有動力去減。拍攝嗰陣我減到116磅左右,我依家就已經減到104磅,簡直係重生一樣!」梁小冰大嘆Baby Fat搞到「襟老唔襟瘦」:「就算我瘦到成條藤咁,塊面都係肥肥地,要去到參選時93磅嗰陣先會睇落係瘦。」

 

同場加映:【著數慳家王】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓