淡季報錯團丨ViuTV旅遊節目內容被指虐待動物 陳子豐膠桶笠羊網民插:成班童黨

文: 余美鳳
2024.04.19

ViuTV全新旅遊節目《淡季報錯團》由陳子豐 (Colin)、駱振偉 (Thor)以及練美娟等主持,日前播出第五集,講到3人去台灣旅遊景點為大家試伏。然而,主持們對待動物嘅行為引起公憤,有虐待動物之嫌,有網民更揚言要罷睇!

《淡季報錯團》播出後都有唔少觀眾讚好,但日前一集就「失態」。呢集講到三位主持去到台灣神秘小島虎井,其中一個環節佢哋就去餵羊仔。三人一拎到飼料時,所有羊仔都好「擒青」,Thor就建議將飼料倒去羊仔頭上,等佢哋互舐,話口未完陳子豐就實行,三人互相指責「好x街」,但都玩得好開心。
 
同場加映:中年好聲音2丨顏米羔離婚投資失利陷中年迷失 認任性放手一搏:為媽媽爭番啖氣

 之後陳子豐拎膠桶餵羊,忽發奇想將膠桶笠落羊仔頭上,而羊仔就立即好頻能亂竄,最後膠桶手柄就掛咗喺佢頸上,整唔到落嚟!而陳子豐每每再靠近佢,羊仔都覺得好驚慌,無辦法幫佢拎到落嚟。三人都喺過程中笑得好開心,陳子豐就表示覺得好內疚,又頻頻向老闆道歉,之後又孭住大膠桶奔跑當「負桶請罪」。

唔少網民都對此覺得不滿,去到官網留言大鬧:「呢集真係對兩位男主持極度不滿、尤其是係餵羊仔嗰part,之後仲要做一場大龍鳳負荊請罪、簡直罪加一等影衰晒香港人。」、「身為台灣人,在港出差時看到這節目,本準備抱著宣傳自家美景的驕傲感細細品嚐,但沒想到主持人出現玩弄羊隻、不尊重飼養主人的橋段,我感到非常心疼與不捨。後來主持人自己掛塑膠桶在身上,看似道歉,實則繼續表現輕蔑,更是令人生氣,那麼一大段節目內容,到底目的何在?」、「明明個節目好好睇,但今集咁樣玩羊咩咩,真係有點過火咗。」、「睇到好唔舒服,三個幾十歲人成班童黨咁,虐待動物仲不斷笑足10分鐘,好討厭。」、「不知所謂,倒糧係羊身好好玩咩?掛個桶係羊頭一啲都唔好笑,但成crew人對欺凌動物都笑得好開心。贖罪嗰part 仲反感,根本唔知自己做錯啲咩。」
 
而Thor亦都中槍:「大師兄(Thor)仲衰俾人睇清楚佢根本係一個粗皮(鄙)嘅人。」、「 Thor真係好奇怪, 因為平時係節目冇乜講,呢個節目就成日講,即刻 Downgrade晒!」、「聽唔慣Thor講粗口,好反感。好似唔知搏乜咁。」
 
不過都有人力撐:「會太會太小題大做,又無打佢。個人覺得子豐係玩大左,但佢地都道左歉。睇呢d節目個人期望就係好笑同有火花。」、「呢個組合真係好爆笑😆唔係睇景點,係睇你哋做自己。得5集真係唔夠 !台柱!」
 
圖片來源:《淡季報錯團》截圖

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【送PHYSIOGEL全新男士護膚系列】

↓ 為男士們全天候水分修復💧↓

↓ 為男士們全天候水分修復💧↓

↓【夏日密密賞☀️】輕鬆擁有迷人電眼⚡↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓