逆天奇案2丨張頴康投資六位數字開甜品店 視帝影帝捧場:寓工作於拍拖

文: 余美鳳
2024.04.21

《逆天奇案2》劇情進入白熱化階段,揭露魏子樂(張頴康飾)雖然腦部受損,但原來跟唐冠峰(方力申飾)一直私交甚篤,唐冠峰背後一直打算策動復仇大計,更努力要救助魏子樂回復記憶。張頴康近日忙於為《逆天奇案2》落力宣傳,不過內地App小紅書經常被內地民眾野生捕獲他的出現,莫非他有分身術?原來阿康跟太太麥雅緻在內地開設甜品店,近日中港兩邊走為新店打點。

同場加映:中年好聲音2丨顏米羔離婚投資失利陷中年迷失 認任性放手一搏:為媽媽爭番啖氣

張頴康在《逆天奇案2》飾演的魏子樂,眼神空洞又變態,連愛女小豆的同學仔都驚驚,不過現實生活中的他是愛家庭的好男人,所以近日他頻頻出現在內地,都有不少民眾主動要求合照留念。張頴康經常在小紅書出現,原來因為他跟太太麥雅緻在珠海投資一間甜品輕食店,兩公婆經常都要往返中港去打點一切。他們坦言現時「港車北上」非常方便,帶動不少商機,張頴康說:「搞餐廳係因為我本身好鍾意整甜品,好想整蛋糕畀朋友,之前整過啲曲奇餅畀小朋友,佢哋好鍾意,咁我就好有成功感同滿足感。既然有機會,咁不如開一間餐廳,咁有廚房畀我慢慢去研發唔同嘅甜品。」

 

今次新店叫做「想入菲菲」,英文名叫做「Angie's Cafe」,以麥雅緻英文名命名,原來「菲」字亦代表「芭菲」,乃餐廳的招牌甜品之一。見到照片中不同主題的芭菲五顏六色非常繽紛,見到都胃口大開,而且餐廳的咖啡都相當受歡迎,食完甜品來一杯「事後啡」,中和甜膩的感覺,相當不錯。張頴康和麥雅緻都有開直播介紹新店,原來「想入菲菲」有兩層環境相當闊落,而且設有戶外區有園林感覺,打卡一流,他們表示除了甜品外,亦有意粉、三文治等美味輕食,歡迎大家多多支持,他們的粉絲更揚言要組團北上幫襯。

麥雅緻表示其實生意未正式開幕,但由於張頴康圈中的哥爾夫球友知道後,主動要幫襯支持,「任達華華哥話要嚟支持一下,咁陳展鵬同單文柔兩公婆,加上林漪娸、李思雅等等都好支持,內地網民見到咁多朋友都好興奮。」張頴康表示今次投資六位數字,不算是大生意,只是小試牛刀兼滿足一下自己整甜品慾望,「始終香港要開工拍戲同照顧屋企,我都未必可以成日喺甜品店,管理方面都係交畀我中學同學打理,咁我同老婆都盡量抽時間,一星期一至兩日揸車上去睇睇,其實我哋好慶幸,難得兩公婆一齊做生意冇乜意見分歧,做得好開心。而且咁樣揸車上去,終於可以暫且放低小朋友,成個車程就好難得畀到時間我哋兩個拍吓拖,好開心。」

想入菲菲 Angie’s Cafe 
地點:廣東省珠海市香洲區蘭埔路164號珠海古玩城888a-889

 

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓