港女搭完Uber全身逾30粒蚊癩!洗衫驚見一堆床蝨屍體極恐怖!即睇滅蝨防蝨攻略

文: 梁穎心
2024.04.22

床蝨出沒注意!近日有網民分享自己乘搭Uber期間被「蟲」叮咬,直言「搭完Uber成身痕」,回家洗衫更在衣服沖出一堆床蝨,十分嚇人!網民紛紛勸籲樓主棄掉衣物或用熱水浸衣服,以免有未死的床蝨在家中「落地生根。」遇床蝨切勿慌,睇睇化學博士及消委會教路如何滅蝨防蝨喇!

日前有網民在Facebook群組「香港滅蟲闔關注組」發文,指自己與老闆一同乘搭Uber私家車外出工作,豈料惹起一身蝨。發文者指,在短短半小時車程已經被床蝨「咬到成身都係」。回家後事主馬上洗澡,駭人的是竟從衣服沖出一堆床蝨,「係浴缸沖啲衫沖到好多隻,不過淨係留得住3隻,架車超多,我個身絕對超過30粒爛」!

網民建議以60度以上熱水浸泡衣物45分鐘或高溫乾洗,亦有網民建議事主向Uber反映,「叫個司機滅一滅蟲, 如果唔係,啲床蝨惹到周圍都係,跟埋啲客返屋企,而且一入左屋就更難清理。」有網民則提醒事主勿掉以輕心,「留意下你堆衫有冇接觸過屋企其他布料,你最好清潔下屋企。」

若家中或辦公室出現床蝨,應如何處理?化學博士K Kwong早前在社交平台上介紹過一款平價滅蝨藥,就是只要$3就可以在深水埗買到的硼酸(Boric Acid)。

消委會亦曾分享防治床蝨攻略,當中包括4種處理方式,及2類防治方式,亦有提到網民建議的熱水浸泡衣物,不過溫度就要80度或以上喇。

滅蝨方式

防治方式

來源:Facebook消委會K Kwong

同場加映:【著數慳家王】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓