全港最差公屋!港人6大原因狠批九龍2條屋邨「垃圾」衰過住大西北?

文: 溫藹紅
2024.04.23

公屋需求殷切,但未必區區好住。最近有港人就狠批九龍區有2條公共屋邨是「全港最垃圾公屋」,並列出6大原因斥唔好住,包括交通不便、配套不足等,惹來網民熱議並有不少人認同,直言仲衰過住大西北。不過,有網民就笑指該2條公屋邨未算最慘,認為山頂上其他樓宇才是「終極大佬」!

最近有網民透過連登討論區分享對本地公屋的感受,批評觀塘區2條公共屋邨,並以「安達(邨)安泰(邨)算唔算全港最垃圾公屋?」為題發文,列出6大原因批評唔好住,包括交通不便、配套不足、食肆選擇少等,認為是全港最差公屋。

安達邨安泰邨唔好住?港人詳列6大原因

安達邨及安泰邨均坐落在香港九龍觀塘區秀茂坪,屬安達臣道發展計劃的一部份,前者全邨共有11座樓(高28至45層不等)的住宅大樓,後者同樣共有11座樓,但僅高27至35層不等。

▼原因1:交通不便▼

▼原因2:配套不足▼

▼原因3:食肆選擇少▼

▼原因4:居民質素

▼原因5:地區位置差▼

▼原因6:欠缺香港特色▼

▼安達邨外貌▼

▼安泰邨外貌▼

網民認同:交通比天水圍更差

帖文引來網民熱烈討論,有人認同安泰邨、安達邨的交通配套不善,直言比偏遠地區的大西北如天水圍更差,「安達等完小巴落到觀塘上地鐵,天水圍站隔離條邨已經岀到尖東」、「九巴都好似放棄咗呢兩條邨」。

▼網民咁覺得▼

觀塘安泰邨、安達邨未算最慘?

不過,有人就認為「天外有天,人外有人」,安泰邨及安達邨的位置未算最差,直言「安達安泰再頂個堆起緊嘅樓,先係終極大佬」、「住山頂果班人唔知點算」。

▼網民留言▼

▼安泰、安達邨上方有啲乜?▼

至於最好住的公屋,樓主就列出不同屋邨如尚德邨、利東邨、長安邨等,以及牛頭角下邨、黃大仙等地區屋邨,認為鄰近港鐵站,附近又設有大型廣場及食肆選擇繁多。另外有網民認為長沙灣元州邨都好住,「一出電梯大堂已經有地鐵站出口,仲勁過私樓地鐵站上蓋」。

▼原帖▼

資料及圖片來源:連登討論區、HKET圖片庫

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓