梅艷芳媽媽百歲大壽與新抱慶祝? 長子梅啟明冇影獲政府贈興

文: 余美鳳
2024.04.24

人稱梅媽嘅梅艷芳媽媽(覃美金)日前100歲大壽!雖然冇子女喺身邊,但都有人為佢慶祝,但得到政府贈予嘅賀函,非常高興。

日前「梅艷芳」社交平台Post出多張梅媽慶生照,相中梅媽切蛋糕又食壽包,冇大排筵席,但都好有儀式感。梅媽仲拎住用相框裱起、政府贈予嘅賀函,下款係勞工及福利局局長長孫玉菡,真係梅家上下都蓬蓽生輝。

同場加映: 娛樂 • 打天下2│AK即學即打動作比上輯華麗 Tiger武術底子身手獲導演讚賞

發文人仲post咗兩條片,片中眾人大唱生日歌,當中有一句唱到:「Happy birthday to奶奶。」未知係咪現場有其中一位係妹媽嘅新抱。另一條片中有人就問到梅媽有咩生日願望,梅媽就好精靈咁回答:「生日願望就多喇……種米嘅人有好收成;老人家好好氣,去街行下;後生仔有書讀書,有工開工……」一啲都唔似年屆百歲。

翻查勞工及福利局資料,原來政府「賀壽」並唔係因為梅媽係名人,由2002年勞福局長會聯同安老事務委員會主席,每年都會向年滿百歲的香港居民,致送祝壽賀函和賀卡,再於其後105歲、和之後每年繼續發賀函,表達對百歲長者敬意。安老事務委員會若收到個別市民或團體提供合資格人士的資料,亦同樣會向百歲長者致賀。

然而,梅媽長子梅啟明就未有見人,現年已100歲的梅媽,在其餘三名子女梅德明、梅愛芳和梅艷芳離世後,一直與梅啟明相依為命。梅啟明早年一直糾結於其遺產分配問題,多次同媽媽齊齊上法庭;但在前年2月14日,梅媽怒斥梅啟明財迷心竅,決定登報與其脫離母子關係。

 

 

梅啟明在訪問中重提舊事,聽到後又再激動反駁:「一百個不同意!點樣叫財迷心竅?哈哈哈!佢呢句說話要改,唔係死都唔眼閉,財迷心竅係佢!佢所做嘅唔啱,四兄弟姊妹之中死剩我,得我同佢出生入死!」他更大逆不道稱就算梅媽坐在他面前,都要「鬧爆佢」。梅啟明又多次指梅媽受姪仔唆擺,「佢(梅媽)當個姪仔係寶,當我阿仔係草,疏遠我哋。」矛頭直指其四十多歲姪兒梅柏麟及梅媽的看護「鄭姑娘」。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓