直播靈接觸|「積少」顏國樑彌留15日拜佛續命 梁思浩忠告︰未必有第二次

文: 羅志宏
2024.05.02

由梁思浩、黃紫恩(Jojo)及黃耀英主持,TVB Plus(82台)開台重頭戲及首個靈異直播一小時節目《直播靈接觸》,主打噱頭穿梭陰陽界,每集會有各門各派玄學大師坐陣,跟觀眾互動解答靈異疑難,更會邀請有份量藝人亮相,分享他們的靈異經歷。

《直播靈接觸》上周首播後觀眾及網上互動反應非常熱烈,參與的人數不斷標升。今周繼續連場猛料。日前就請來75歲「積少」顏國樑及太太霍潔貞擔任嘉賓。顏國樑早前患上鱗狀癌,接受過化療及免疫治療。梁思浩在節目中表示顏國樑原來曾經歷15日生死邊緣,太太四出為老公張羅,霍潔貞猶有餘悸說︰「佢入院時已經昏迷搶救,救咗十零分鐘,醫生話暫時okay,不過隨時會轉差,要送去深切治療部。」

 

 

當時情況非常危急,顏國樑要靠純氧呼吸,每一下呼吸都很用力。之後她四出為老公尋找不同續命方法。最後她獲高人指點,到濟公廟裝塔香,她說︰「嗰位朋友講呢15日好緊要,(顏國樑)過得到就會返嚟,過唔到就無得返。」最後大步檻過,梁思浩表示顏國樑要好好多謝太太︰「係太太嘅功德,所做嘅一切畀你返嚟,佢只係講咗一句『我唔捨得顏國樑』。我見到你哋咁恩愛,繼續身體健康,有第一次續命,未必有第二次。

 

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓