結業潮|北上人數較2018年前少 港人熱議結業潮主因係呢樣?

文: 黃樂恩
2024.05.05

香港結業潮不斷,近年不少香港逾半世紀老店、連鎖店傳出倒閉的消息,街上吉舖處處。日前有許多網友於社交平台上發帖,分析香港出現店舖結業潮原因,有人認為是越來越多港人北上消費所致,亦有網友推測「移民」才是香港眾多店舖執笠的主要原因,即入內文睇詳情啦!

早前於Facebook群組「全港店舖消息(開張/執笠)關注組」上,有網民就本港結業潮現象作出討論,他認為「移民」才是引發本港結業潮主要原因,並指出2023年港人北上人數比2018年少。

相關帖文引起熱論,不少網友認同此說法,紛紛留言表示「移民除咗帶走所有資產同生產力消費力,仲會帶走下一代未來在香港嘅消費力生產力」、「移民就係主因,因為走咗呢班人係消費力最強果批」、「有錢移民嗰班平時洗錢多,定留響香港嗰班平時洗錢多?大家自己都應該心裡有數」。

不過,亦有網友認為香港結業潮絕非單一原因造成,除了港人移民外,經濟前景不明朗、消費模式更改變、經營成本急升、新政策推行等亦是原因之一,「估計又唔可以話單一原因造成嘅,移民人數+北上人數+遊客減少,炒埋炒埋就一碟嘢」、「移民、人口老化、舊經濟模式不再像以前那麼好搵,消費北上、收入下跌都可以是原因」、「剩係走塑已經玩死,遲啲垃圾徵費仲多老闆唔想做」。

此外,過去亦曾有港人在討論區上以「政府統計數字:2023年10月北上人數,仲係比2018、2019年要低!」為題發文,他在文中引用了政府統計處數字,以陸路出境數為計,指出2018、2019年10月分別有超過614萬和578萬香港居民經由陸路北上,但2023年同期只有超過557萬香港居民人次陸路北上。

▼相關帖文▼

來源:FB@全港店舖消息(開張/執笠)關注組LIHKG討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓