中年好聲音|梁德欣患紅斑狼瘡卻被診斷末期癌症 自揭曾入ICU徘徊生死邊緣

文: 羅志宏
2024.05.06

TVB健康資訊節目《早D知早D醫》由洪永城、宋宛穎、何沛珈及魏韵芝擔任主持,最新一集將會邀來邀來第一季《中年好聲音》參賽者梁德欣(Mimi),分享患上系統性紅斑狼瘡的「長命戰」心路歷程。Mimi於2009年確診紅斑狼瘡,病發初期時常出現偏頭痛、容易疲倦、長期低燒等病徵,接受一連串身體檢查後,醫生斷定她患上末期淋巴癌,曾一度住進ICU病房。

當時,梁德欣幾乎看盡整間醫院的專科醫生,卻仍未找到答案,最終由風濕科醫生確診為紅斑狼瘡:「正常人Check指數係零,但我嘅指數係600幾,醫生即刻用大量類固醇救番我條命,嗰時我覺得生命有危險!」患病者不但出現皮膚問題,全身器官隨時被襲擊,而Mimi的關節正正受影響,曾經有段時間未能走路,要靠拐杖輔助行路。服藥一年的她已出現骨質疏鬆的副作用,醫生亦指Mimi患癌、糖尿病風險比一般人高七成。 

 

 

梁德欣並沒有自暴自棄,反而樂觀面對,即使醫生們勸喻她不要生小孩,免得身體帶來不必要的負荷,但她卻選擇在患病時誕下女兒,幸好母女平安,女兒已經約12歲。曾歷死亡邊緣的Mimi學會珍惜,辭去高薪厚職的銀行工,將時間留來陪伴家人,見證女兒成長:「曾經覺得生命有危險,學識咗生命真係好短暫,如果唔做自己想做嘅嘢、愛你自己想愛嘅人,人生會有遺憾。」

梁德欣欣然接受與疾病共存,不會擔心病情惡化而避開太陽,她說:「唯有生活上互相就下,去旅行盡量唔喺最曬嘅時間出沒。」Mimi更希望將及時行樂的精神鼓勵同路人,歡迎大家IG私訊她:「如果有人需要或好想知道如何令心境好啲,歡迎IG搵我,願意分享點樣同呢個病共存。」

同場加映:【著數慳家王】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【搶先送❗】Rollink可摺疊行李箱🧳!

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓