醫院人手荒!香港醫生剖白公立醫院4大苦況:我都唔想3分鐘睇一個病人

文: 溫藹紅
2024.05.09

香港醫療人手不足是不爭事實,不少病人去公立醫院需花上長時間輪候睇症,但見醫生的時間則短之又短,僅得幾分鐘了解病情。最近有醫生就在網上大吐苦水,呻公立醫院工作時面臨的4大苦況,剖白醫生「衝症」下只能3分鐘睇一個病人:「我都唔想」,並發文向市民懺悔。

最近有一名自稱現職公立醫院的醫生,透過「H醫生香港日記」社交平台專頁發文,並標明來自一個公院醫生嘅懺悔,文章開首就寫道:「對唔住,我都唔想三分鐘睇一個病人。」醫生診症爭分奪秒,不僅需要應付大量病人,還需要顧及同事工作量、醫院診症進度、病人輪候時間等,坦言「令到你覺得好似得唔到應有嘅醫療照顧」非他所願。

醫院大部分醫生都要面臨「衝症」,他分享一張醫生診症時段的電腦屏幕實況相片,表示「78分鐘衝咗14個症,我都覺得好恐怖」,顯示診症時間紀錄,最短2分鐘,最長則17分鐘。他坦言「我都好憎衝症」、「好憎要3分鐘趕病人出去」、「好好好憎一個朝早要睇20幾30個病人」,但他強調絕非因偷懶「hea睇」。

醫生呻公立醫院4大苦況

▼苦況1:醫院人手短缺▼

▼苦況2:追趕門診進度▼

▼苦況3:快速理解病史病情▼

▼苦況4:預留時間予有需要病人▼

醫生表示,知道很多時候病人不滿醫生,誤會醫生「衝症係hea」,然而只是現實情況下沒有其他選擇,「我一慢就累其他醫生,唔知道有啲病人情況更慘需要我留返少少時間畀佢地」,但他認為,醫患關係其實好重要,不論醫生護士病人可以盡量互相了解體諒,針對制度問題的根本,同時在文末再度致歉,「各位病人,委屈咗你,對唔住,我地會再努力」。

文章引來大批網民讚好及留言打氣,不少網民表示「辛苦了」、「呢個制度令病人醫護都一齊受苦」。都有市民表示「深深感受到醫生嘅無奈,每日返工好似打仗咁,果種壓力真係唔係普通人可以承受到」,但指最終問題在於現今醫療制度及人手情況,若不改善情況「只會每況愈下」。

▼網民留言▼

 

資料及圖片來源:連登討論區Instagram@doctorh.hkdiary、HKET圖片庫

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】Cetaphil舒特膚清爽無油保濕水感啫喱!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓