港男教揀老婆1個條件無娶錯 力讚「娶到三生有幸」!被網民一句秒殺:何伯開Post?

文: 梁穎心
2024.05.14

好伴侶定義是甚麼?100個人就有100個答案。日前有網民分享自己與妻子的佚事,指對方做家務後向他報備,讓他感到十分幸福,直言「三生有幸」!帖文發布後,引起兩派網友熱議,有網民認為樓主大男人,嘲諷僱用工人一樣可以,至於另一派則有網民Sweet爆回應:「佢唔係鍾意做家務 佢係鍾意呢個屋企。」

近日,有網民在連登討論區以「娶到個鍾意做家務嘅老婆真係三生有幸」為題發文,分享賢內助悉心打理家頭細務。樓主指自己叫妻子辭職做全職家庭主婦的決定「明智」,大讚自己娶了好老婆,「我好確定自己無娶錯人。」

網友立場不一,引起熱烈討論。有網民祝賀樓主「恭喜啦 養得起一個女人全職做主婦都唔易」、「有為呢個家付出嘅心先重要」、「呢d老婆真係要鍚佢多d 好女人」、「佢唔係鍾意做家務 佢係鍾意呢個屋企」,十分溫馨。有貼心網民更給予提醒,「建議你得閒要獎勵下你老婆陪佢去下旅遊,兩父妻要大家互相幫助先可以維繫到。」

亦有一派有網民不同意樓主看法,批評樓主大男人主義,亦有人認為單憑做家務不足以判斷是否好老婆。有留言稱「3-4千蚊就搵到」、「恭喜搵到個勤力嘅工人」、「請個賓妹都得。」有人估計樓主老婆的分享慾源於家庭主婦生活悶,「戥你老婆慘,做家務做成世,生活無聊到連做完家務都要同你講。」不過有網民持相反立場,認為做好家務再向伴侶報到,是增進雙方感情和幸福感的方法。

有人聯想到最近城中熱話《東張西望》何伯及新何太,搞笑回覆:「何伯上嚟開Post呀?」根據播出的內容,名錶、鑽戒、龍鳳鈪等至少值46萬港元,出手相當闊綽。

來源:連登討論區《東張西望》

同場加映:【夠鐘放飯】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓